Muziektips voor het weekend: deel 230

Colin Stetson
Colin Stetson. Foto: Jonathan Durand

Welkom bij deel 228 van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en te kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Colin Stetson

De muziek van saxofonist Colin Stetson met woorden omschrijven is een lastige opgave. Met behulp van meerdere lastige technieken als circulaire ademhaling, multiphonic en altissimo creëert Stetson soundscapes waarin je niet altijd direct het geluid van de saxofoon herkent. Op geheel eigen wijze weet hij invloeden uit jazz, avantgarde, metal en klassiek tot een indrukwekkend geheel te krijgen. In een aantal nummers, zoals opener en titelnummer The love it took to leave you, hoor je overduidelijk de invloed van Bach op de muziek. Dit album van de week is niet geschikt voor een brede doelgroep, maar eerder voor avontuurlijke luisteraars die de muzikale grenzen willen verkennen.

Soul Coughing

Een reünie van Soul Coughing is toch wel een van de grootste muzikale verrassingen van dit jaar. De mix van poëzie, jazz, rock en hiphop blijkt ruim 25 jaar later nog steeds te werken. De band gaat op tour in Noord-Amerika. Hopelijk raken ze geïnspireerd en maken ze ook een uitstapje naar Europa.

Michael Kiwanuka

Wij vinden Michael Kiwanuki op zijn best als de nummers uitgesponnen zijn. We worden op onze wenken bediend met de video van Lowdown (parts i and ii). Op het nieuwe album (dat 15 november uitkomt) zijn dit twee aparte tracks, maar samen vormen ze een heel mooi geheel.

Franz Ferdinand

De heren van Franz Ferdinand hebben de tournee met greatest hits achter de rug en leggen de focus nu weer op nieuw werk. Deze week was er een nieuwe single/clip, de aankondiging van een nieuw album op 10 januari 2025 en de aankondiging van een show in Paradiso.

Jack White

Het recente album van Jack White staat hier regelmatig op, waarbij That’s How I’m Feeling een van de favoriete nummers is. Bij deze track is een video opgenomen die Jack White tijdens een tour langs kleine zaaltjes laat zien. Wij zijn best jaloers op de aanwezigen in die zalen.

Leyla McCalla

Het Franse Blogothèque staat bekend om hun prachtig gefilmde sessies met interessante muzikanten. In dit geval draait het om Leyla McCalla, die haar liedje Sun Without the Heat speciaal voor de sessie op de cello in plaats van de gitaar speelt. De tekst van het nummer zit vol verwijzingen naar een speech van abolitionist Frederick Douglass, terwijl de locatie van de video op de plek is waar jaarlijks het beroemde Notting Hill Carnival zich afspeelt. Op deze manier krijgt de activistische tekst van McCalla een extra lading.

De Toegift

De liefde doet bijzondere dingen met mensen. Bij De Toegift zorgt het dat het geluid van de band plots een stuk lichtvoetiger is. We horen zelfs een dwarsfluit. We zijn benieuwd of dit een nieuwe muzikale koers van de band is. Op 7 februari weten we het, want dan verschijnt het tweede album kleine auto, grote hot wheel. Daarna volgen optredens in Nederland (februari) en België (april).

The Hard Quartet

Een paar weken geleden kon je in deze rubriek al kennismaken met The Hard Quartet, een ‘supergroep’ met Stephen Malkmus, Matt Sweeney, Jim White en Emmett Kelly. Die laatste mag het nieuwe liedje Our Hometown Boy zingen.

DE MANNEN BROEDERS

Colin van Eeckhout (AMENRA) en Tonnie Dieleman (broeder Dieleman) deelden deze week een nieuw nummer van hun nog te verschijnen album Sober Maal. Verteere Heel is een beklemmend lied dat doet denken aan duistere folk en bands als Dead Can Dance.

The Weeknd

The Weeknd deelde deze week een clip bij het eerste nummer van zijn nieuwe album Hurry Up Tomorrow, waarmee hij de trilogie afsluit die begon met After Hours en Dawn FM. De hitpotentie van Dancing in the Flames komt mede dankzij de hulp van producers Max Martin en Oscar Holter. Om nog extra aandacht voor het nummer te genereren mocht cameraman Erik Henriksson de clip schieten op de nieuwe iPhone 16 Pro.

Nieuwe albums

Floating Points

Drie jaar na zijn indrukwekkende album met Pharoah Sanders keert Floating Points terug naar zijn muzikale (club)roots. Intelligente muziek voor op de dansvloer.

Eefje de Visser

De muziek van Eefje de Visser voelt inmiddels vertrouwd, maar weet tegelijkertijd toch te verrassen. De combinatie van de dromerige, poëtische teksten en de verfijnde productie blijft bijzonder (mooi).