Muziektips voor het weekend (deel 138)

Pim van de Werken
Pim van de Werken

Vorige week voorspelden we al dat de jaarlijkse magere periode qua muziekreleases aan zit te komen. Het is bijna december en dat is in de muziekwereld de tijd voor terugblikken, kerstliedjes en het uitbrengen van compilatiealbums. Toch hebben we in het schrale aanbod nog iets moois gevonden.

Album van de week: Pim van de Werken

Muzikant en producent Pim van de Werken heeft met heel veel Nederlandse artiesten samengewerkt. Wij zijn vooral fan van zijn werk voor broeder Dieleman en Teije en Zijn Meisjesleger. Sinds vandaag heeft hij een soloalbum uit onder zijn eigen naam. Hier zingt hij een aantal van zijn favoriete liedjes in een Nederlandse hertaling. Die hertalingen zijn echt prachtig gedaan.

Er is niet gekozen voor een zo letterlijk mogelijke vertaling, maar een tekst die de sfeer van het liedje het beste uit de verf laat komen. In sommige gevallen heeft Van de Werken de vrijheid genomen om iets persoonlijks in de tekst te verwerken. Je hoort op het album onder andere liedjes van Nick Cave, U2, Tom Waits, Bob Dylan, Eels en Vic Chesnutt.

Later.

Eind maart verschijnt het tweede album van de Franse band Later.. De single Woman is daarvan een mooie voorbode. Speciaal hiervoor is een live sessie opgenomen in de beroemde club Les Bains Paris. Daarin hoor je mooi de gevoelige kant van Later..

Wilko Johnson

Deze week overleed gitarist Wilko Johnson die in de jaren ’70 furore maakte met de band Dr. Feelgood. Zijn typische (en briljante) gitaarspel was van grote invloed op heel veel (post)punkbands.

De Toegift

De Toegift had een goede week met een onder andere een optreden in de AFAS Live als voorprogramma van alt-J én de release van de melancholische single Licht als stof.

Nieuwe albums

The Cure

Op de dag dat The Cure in de Ziggo Dome speelt brengt de band een deluxe heruitgave van hun album Wish uit. Deze plaat kreeg vooral veel aandacht vanwege de hit Friday I’m In Love, maar de rest van de liedjes zijn eigenlijk nog beter en mooier. Deze versie bevat ook een flink aantal demo’s, remixen en live-opnamen.

David Bowie

Er wordt flink gegraven in de archieven van David Bowie. Op de verzamelaar A Divine Symmetry ligt de focus op de periode voor het uitbrengen van het album Hunky Dory. Een periode waarin Bowie transformeerde naar de veelzijdige popster zoals we hem nu kennen. Dat levert allerlei materiaal op waartussen veel moois te vinden is. Zoals vroege versies van liedjes als Life on Mars? en Changes en veel covers van onder andere Jacques Brel. Dat Bowie bij de aankondiging Brel een Fransman noemt is hem vergeven.

Blaudzun

Blaudzun blikt terug op het album Heavy Flowers met een versie met lekker veel liveversies van de nummers. Waaronder twee liedjes samen met het Amsterdam Sinfonietta en twee liedjes van Lowlands 2012.