Muziektips voor het weekend (deel 147)

De Toegift
De Toegift. Foto: Rosa Meininger

Welkom bij een nieuwe editie van onze muziektips. Vorige week schreven we over het feit dat er dit jaar zo veel goede Nederlandse albums uitkomen. Deze week is dat ook weer het geval, want we hebben zelfs een Nederlandstalig album van de week. Veel luisterplezier dit weekend.

Album van de week: De Toegift

Na een paar zeer sterke singles en een EP is er nu het debuutalbum van de Zeeuwse band De Toegift. De band maakt een spannende en interessante mix van indierock, spoken word en flarden jazz. Die combinatie werkt echt heel goed. Zeker als je de tijd voor deze plaat neemt en je concentreert op de muziek en de poëtische teksten die prachtig worden gezongen door Maxim Ventulé.

Steve Gunn & David Moore

Het is altijd een verrassing waar Steve Gunn mee komt. Zijn muziek is veelzijdig. Zeker als hij met interessante gasten samenwerkt. Zoals David Moore van Bing & Ruth, met wie hij een album heeft gemaakt. De eerste voorbode is een prachtig ingetogen compositie met Gunn op gitaar en Moore op piano.

Fever Ray

De grens tussen het project Fever Ray en de band The Knife begint steeds verder te vervagen. Ook bij de nieuwe single van Fever Ray kreeg Karin Dreijer hulp van haar broer Olof. De vreemde video die Martin Falck bij het nummer maakte is vervolgens weer een soort van eerbetoon aan die van Pass This On van The Knife.

Nieuwe albums

Complete Mountain Almanac

Achter de mysterieuze naam Complete Mountain Almanac gaan een paar interessante namen schuil. In de basis bestaat de band uit de Noorse singer-songwriter Rebekka Karijord en de Amerikaanse dichter Jessica Dessner. Zij is op haar beurt weer de oudere zus van Bryce en Aaron Dessner die we natuurlijk kennen van The National (of hun recente werk voor Taylor Swift). De optelsom van al deze namen is fraaie, ingetogen folk met sterke invloeden uit de klassieke muziek. Wonderschoon.

Ava Max

Normaal gesproken lopen we met een grote bocht om populaire popmuziek heen, maar op de een of andere manier weet Ava Max ons toch in te pakken met haar hyper commerciële dance-pop. Het kan zijn dat we de single Million Dollar Baby te vaak in de sportschool hebben gehoord en dat via die weg Ava Max onder onze huid is gaan zitten. Heel slim mixt ze de uptempo muziek van Kylie en Lady Gaga met eurodance die we kennen van het songfestival. En dat blijft dus heel goed hangen.

Fucked Up

Van een geheel andere orde is de Canadese hardcore band Fucked Up. Meestal zijn hun albums lang en intens. Op het vandaag uitgekomen One Day doet de band het net even anders. Het album is hun kortste ooit en de nummers zijn weldoordacht. Wat gebleven is, is de heerlijke schreeuwzang van Damian Abraham