Muziektips voor het weekend (deel 17)

PJ Harvey
PJ Harvey. Foto: Maria Mochnacz

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Chris Cornell, Eefje de Visser en Taylor Swift.

Chris Cornell

Deze week zou Chris Cornell 56 jaar zijn geworden. Om hierbij stil te staan bracht zijn vrouw Vicky een opname uit 2016 uit, waarin Chris het nummer Patience van Guns ’n Roses zingt. Volgens Vicky brengt deze cover haar bitterzoete herinneringen. De verjaardag van Chris leek haar een geschikt moment om deze muziek met de wereld te delen. Opdat we het werk van Chris Cornell en zijn fantastische stem nooit zullen vergeten.

Tegelijkertijd lanceren Chris’ kinderen Toni en Christopher een programma onder de noemer Stop The Stigma. Hierbij willen ze aandacht vragen voor zogenaamde Substance use disorders (SUD). Dit zijn geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van langdurig gebruik van alcohol en/of drugs. In veel gevallen worden deze problemen niet goed erkend en behandeld.

Eefje de Visser

Bitterzoet is de naam van een prachtige concertfilm die Eefje de Visser maakte. De film toont je een optreden van een muzikant die tot de absolute top in Nederland gerekend kan worden. Naast concertbeelden zie je ook opnames vanuit haar Robot Studios in Gent, waar ze momenteel woont.

De film is te bekijken via Vimeo on Demand. Voor 8 euro kun je een stream bekijken en voor 16 euro kun je Bitterzoet downloaden. Alle opbrengsten gaan naar de crew en muzikanten van Eefje de Visser die tijdens de coronacrisis inkomsten mislopen.

Third Man Public Address System

Sonos Radio

We hadden het al een paar keer eerder in vorige edities van deze rubriek over Sonos Radio. Het lijkt we of ze iedere week weer nieuwe interessante radiozender in de aanbieding hebben. Deze week kwam Sonos met het nieuws dat ze samen met Third Man Records een radiostation hebben opgezet. Dit keer met platenlabel en vinylperserij Third Man Records.

De radiozender heet Third Man Public Address System en brengt je een mix van psychedelische punkrock, groovy funk, power pop en blues. Zelf zeggen ze bij Third Man Records het volgende over het initiatief: “Third Man Public Address System brengt een selectie van ons genre-overschrijdende label, alsook muziek van over de hele wereld die alles verbeeldt wat we zeggen en voelen. Inspiratie, informatie, toewijding en wanhoop…”.

Je kunt de radiozender vinden en beluisteren via de app van Sonos.

Sonic Youth

From the Basement is een serie van Nigel Godrich (bekend als o.a. producer van Radiohead) waarbij muzikanten worden uitgenodigd om in een kleine kelder korte optredens te geven. In de loop der jaren heeft From the Basement een prachtig archief opgebouwd dat nu langzaam zijn weg naar YouTube weet te vinden. Na eerdere video’s van onder andere Radiohead, PJ Harvey, Queens of the Stone Age en Fleet Foxes is deze week Sonic Youth aan de beurt.

De legendarische noiserockers waren in 2007 te gast in de kelder en speelden een set waarbij de focus lag op het toen recent verschenen album Rather Ripped, maar je hoort ook twee nummers van het album Daydream Nation.

Nieuwe albums

Ook deze week zijn er weer flink wat interessante nieuwe albums uitgekomen die het luisteren meer dan waard zijn. We delen hieronder een aantal linkjes naar Spotify, maar zoek ze ook gerust op bij jouw favoriete streamingplatform. Of breng een bezoekje aan de lokale platenzaak.

Taylor Swift

De grote verrassing deze week komt van Taylor Swift. Geheel onverwacht bracht zij vandaag het album folklore uit. Met dit album slaat de zangeres een nieuwe weg in waarbij ze hulp krijgt uit interessante hoek. Zo schreef Aaron Dessner van The National mee aan 11 van de 16 tracks en horen we op het nummer exile zanger Bon Iver.

Volgens Taylor Swift worstelen veel muzikanten in deze tijd met het moment waarop ze hun muziek moeten delen met hun fans, maar had ze zelf het gevoel dat als je iets moois maakt je dat moet delen met de wereld.

Jessy Lanza

Na 4 jaar brengt Jessy Lanza een nieuw album uit. All the Time staat vol met nummers waarbij je niet stil kunt zitten. Perfect dus voor het weekend.

PJ Harvey

In 1992 bracht PJ Harvey haar debuutalbum Dry uit. Met dit album maakte ze direct naam als energiek performer en getalenteerd liedjesschrijver. Bij de eerste oplage van de CD zat een tweede schijf met de demo-versies van de nummers. Deze is vandaag opnieuw uitgebracht.

Kamaal Williams

Kamaal Williams slaat met zijn muziek een interessante brug tussen jazz en experimentele electronica. Op dit album werkt hij samen met multi-instrumentalist Miguel Atwood-Ferguson en zangeres Lauren Faith. De naam van het album, Wu Hen, is de bijnaam die Williams kreeg van zijn Taiwanese grootmoeder.