Muziektips voor het weekend (deel 33)

Wilco chopped & screwed

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere S10, Doja Cat en Fatima Yamaha.

Wilco Chopped and screwed

We trappen af met een bizar, maar geslaagd project. Chopped and screwed is een muziekstijl waarbij hiphopnummers worden vertraagd. Vooral in de jaren ’90 was dit in het het zuiden van de VS een grote trend. De stijl is ook onlosmakelijk verbonden met Purple Drank, een drankje op basis van hoestdrank met codeïne.

Meestal worden hiphopklassiekers of lokale raphits onder handen genomen, maar in dit geval is het album Yankee Hotel Foxtrot van indieband Wilco bewerkt. Initiatiefnemer van dit vreemde project is filmregisseur Barry Jenkins (Moonlight). In zijn films zijn vaker chopped and screwed-remixen te horen, maar dan wel van R&B en hiphop.

Doja Cat

Een andere onverwachte combinatie van genres komt van Doja Cat. Normaal gesproken maakt ze R&B met een vleugje moderne pop. Dat zorgde dat Say So een enorme hit was dit jaar. Ook op TikTok en zelfs als emote in Fornite. Tijdens de Europe Music Awards van MTV gooide ze het echter over een heel andere boeg. Say So kreeg daar een metal-arrangement en dat pakte behoorlijk goed uit.

Sigur Rós

Op 4 december brengt Sigur Rós het nieuwe album Odin’s Raven Magic uit. Het is een opname van een orkestraal stuk dat de band componeerde voor het Reykjavik Arts Festival in 2002. Van een van de composities heeft Sigur Rós een opname gedeeld. Deze is gemaakt in Parijs in 2004. De band deelt daarbij het podium met het Conservatoire de Paris Orchestra en het Schola Cantorum Choir.

Loyle Carner

Loyle Carner (een van onze favoriete Britse rappers) laat met Yesterday een droom uitkomen. De track is namelijk een samenwerking met de legendarische producer Madlib. De jazzy productie en de unieke flow van Carner passen erg goed bij elkaar. In de tekst heeft hij het over het opgroeien van jongen naar man en over hoe mensen te veel naar huidskleur in plaats van de persoon kijken.

Working Men’s Club

Voor iedereen met heimwee naar de dansvloer is hier een video van Working Men’s Club. Zet de muziek lekker hard, dan is de kans groot dat je niet stil kunt blijven staan.

Nieuwe albums

BENEE

Heerlijk klinkende moderne pop met gastrollen van onder andere Lily Allen.

Amaarae

De Ghanees-Amerikaanse Amaarae combineert het beste van hedendaagse Amerikaanse en Afrikaanse muziek. Dat zorgt voor een avontuurlijk geheel waar muzikaal veel te ontdekken valt.

Pink Siifu & Fly Anakin

Klassiek klinkende hiphop over lome beats met veel jazzinvloeden. Pink Siifu & Fly Anakin zijn een verademing in een tijd waarin de meeste rap hetzelfde klinkt.

Aesop Rock

Hetzelfde gaat op voor Aesop Rock. Al valt dit album vooral op vanwege de geniale rapskills van Aesop Rock.

S10

Voor dit album trok S10 zich terug op Vlieland. Het resultaat is een plaat die nog dieper gaat dan het geniale Snowsniper.

Fatima Yamaha

Bas Bron ken je vooral als het muzikale genie achter de Jeugd van Tegenwoordig. Onder de naam Fatima Yamaha maakt hij electronische muziek die zweeft tussen dansvloer en woonkamer.