Muziektips voor het weekend (deel 101)

Lucky Fonz III
Lucky Fonz III. Foto © Sanja Marusic

Deel 101 van deze rubriek en we hebben het gevoel dat we nog maar net begonnen zijn. We kijken uit naar de eerste concerten die we binnenkort gaan bezoeken en we maken plannen voor festivals. In de tussentijd luisteren we naar alle mooie muziek die deze week uit is gekomen.

Album van de week: Lucky Fonz III

Lucky Fonz III neemt je op Hemellichamen mee naar zijn eigen wereld. Als geen ander weet hij prachtige poëtische teksten over zowel lichtvoetige als serieuze onderwerpen te combineren met een uniek geluid. Veel heeft hij niet nodig om de tekst mee te begeleiden, een beat of baslijn is vaak genoeg. Hierin klinkt ook af en toe Fonz’ liefde voor de gabber in door. Lucky Fonz III is een buitencategorie in de Nederlandse popmuziek. In eerste instantie hoor je vooral de humor in nummers als Toedeloe en Ik Ben een Sukkel, maar al snel nestelen de prachtige teksten van bijvoorbeeld Een prachtige relatie zich in je hoofd.

Father John Misty

We kijken erg uit naar het nieuwe album van Father John Misty dat over een klein maandje uit zal komen. Ook de nieuwste single Goodbye Mr. Blue is namelijk weer erg mooi. Op de Amerikaanse tv speelde hij het nummer live met een goede band om zich heen.

Pavement

Het algoritme van Spotify doet soms onverklaarbare dingen. Het mooiste voorbeeld daarvan is het nummer Harness Your Hope van Pavement. Oorspronkelijk is dat een obscuur B-kantje, maar op de een of andere manier is het veruit het meest gestreamde nummer van de band. Ook wij horen het regelmatig voorbij komen op Spotify. Voor de band een reden om de EP waar het ooit op stond opnieuw uit te brengen (dat gaat op 8 april gebeuren) en een clip bij het nummer te maken.

Sting

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door STING (@theofficialsting)

Door de vreselijke gebeurtenissen in Oekraïne is het nummer Russians van Sting plots weer akelig actueel. Hij weet zelf heel mooi te verwoorden waarom hij de urgentie voelde om het na jaren weer uit te voeren.

Belle and Sebastian

Ook het Schotse Belle and Sebastian heeft de woede en onmacht over de huidige oorlog omgezet in muziek en beeld. Het nummer If They’re Shooting at You gaat over het gevoel dat je alles kwijt bent en gebukt gaat onder geweld. Iets wat helaas voor heel veel mensen van toepassing is op dit moment. Voor de clip hebben fotografen en andere creatievelingen uit de Oekraïne beelden beschikbaar gesteld.

Donna Blue

Na een aantal EP’s is het Nederlandse duo Donna Blue klaar voor een debuutalbum. Met Solitaire geven ze een voorproefje en laat Donna Blue horen dat ze klaar zijn om de wereld te veroveren. Het nummer klinkt klassiek, tijdloos en internationaal.

Moss

Volgens onze bescheiden mening is Moss, de beste indierockband van Nederland. Luister maar eens naar hoe goed het nummer Not Today klinkt vanuit hun oefenruimte in Den Dolder.

Nieuwe albums

Fly Anakin

Rapper Fly Anakin ziet zijn nieuwe album Frank als een eerbetoon aan de stad Atlanta. Deze plek is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de hiphop. Fly Anakin zet de liefde voor de stad om een een soulvolle plaat waar de raps loom zijn en de beats heerlijk old school.

Alex Cameron

De Australische singer-songwriter Alex Cameron schept er plezier om de luisteraars op het verkeerde been te zetten. Muzikaal gezien lijkt het op popmuziek uit de jaren 70 en 80 in de stijl van bijvoorbeeld Fleetwood Mac, maar tekstueel levert hij met een flinke dosis humor op de hedendaagse maatschappij.

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand blikt terug op de albums die de band tot op heden uitbracht met een greatest hits. Als je de beste nummers zo op een rij hoort kan je niet anders concluderen dat Franz Ferdinand een geweldige goede band is. Wil je dansen en meezingen met al deze hits, dan kun je de band bezoeken op 15 april in AFAS Live.

Jameszoo

Blind van Jameszoo is geen makkelijk album om zomaar in te duiken, maar wie de moeite neemt en het experiment niet schuwt hoort een indrukwekkende combinatie van hypermoderne funk en jazz. Niet voor niets is het album uitgebracht op Brainfeeder, het label van Flying Lotus.