Muziektips voor het weekend deel 181

Wilco
Wilco. Foto: Peter Crosby

Welkom bij een nieuwe editie van de muziektips voor het weekend. Dit keer even op zaterdag in plaats van vrijdag. Dat kwam even beter uit. We werken bij Mixed Grill namelijk met een kleine redactie. Deze week hebben we weer mooie muziek gevonden die we graag met je delen.

Album van de week: Wilco

Wilco is al actief sinds 1994 en heeft flink wat mooie albums afgeleverd. Als je al zo’n tijd bezig bent, bestaat het risico dat mensen je gaan beschouwen als een zogenaamde legacy act (is daar een Nederlands woord voor?), een band die al jaren meegaat en prima albums uitbrengt, maar langzaam maar zeker enigszins voorspelbaar begint te klinken. Daar hadden ze bij Wilco dus geen zin in en zochten ze contact met de tegendraads Cate Le Bon. Zij ging als producer aan de slag voor wat nu het album Cousins is geworden.

Hierdoor horen we een andere Wilco dan we gewend zijn. Sprankelende gitaarpartijen hebben plaatsgemaakt voor meer experimentele klanken, zonder meteen het hele Wilco-geluid overboord te gooien. Luister gewoon maar eens naar de openingstrack Infinite Suprise en je weet meteen wat we bedoelen: een lange, spannende opbouw en knetterende noise in het einde van het nummer. Wilco heeft het aangedurfd om een stap zijwaarts te maken en dat pakt erg goed uit.

Pylon Reenactment Society

Pylon was een invloedrijke band die eind jaren ’70, begin jaren ’80 een opwindende mix van post-punk, new wave en funk bracht. Met Pylon Reenactment Society stookt Pylon-zangeres Vanessa Briscoe Hay het vuur weer op. In februari 2024 komt er een nieuw album, waarvan 3 X 3 de eerste single is. Dit nummer stamt oorspronkelijk uit 1979 en is door Pylon een aantal keer live gespeeld, maar nooit officieel uitgebracht.

Sam Smith

Het mooie van de serie Tiny Desk Concert is dat je de artiest(en) in hun meest pure vorm krijgt te zien. In het geval van Sam Smith zorgt dat voor volledige focus op zijn prachtige stem. Door op te treden met een 11-koppig koor komen de liedjes heel mooi tot bloei.

Art=Music=Art

Art=Music=Art
Foto: Written in Music

Onze vrienden van online muziekmagazine Written in Music organiseren samen met Stedelijk Museum Alkmaar een serie zeer bijzondere concerten. Tussen de kunstwerken van het museum zullen vier (jazz)muzikanten een uniek optreden geven: Tom Herbert (Londen)(contrabas), Alex Koo (Brussel) (piano), Reinier Baas (Amsterdam) (gitaar) en Marc Mommaas (New York) (saxofoon). De concerten sluiten af met een gemeenschappelijke maaltijd. Met daarbij de mogelijkheid om de muzikant ook even te spreken en/of een album te kopen.

Meer info en een link naar de kaartverkoop vind je op de site van Written in Music.

Spotify Jam

Spotify Jam

Een feestje met vrienden is altijd gezellig. Alleen: wie zorgt er voor de muziek? Met Spotify Jam bepaal je met z’n allen welke nummers er te horen zijn. Een gebruiker met een Premium-abonnement start de jam en nodigt vervolgens deelnemers uit door een QR-code te delen of door een verbinding te maken met Bluetooth. De link kan ook gedeeld worden via social media of sms. Daarna kan iedereen nummers in de wachtrij zetten. Is iedereen te druk met dansen? Dan neemt Spotify het automatisch over door nummers te selecteren die passen wat er eerder handmatig gekozen is.

Nieuwe albums

Jorja Smith

De verwachtingen voor het nieuwe album waren hooggespannen, maar Jorja Smith maakt het gelukkig helemaal waar. Op falling or flying durft ze het aan om de breedte op te zoeken en nieuwe muzikale grenzen te verkennen. Dat komt de liedjes erg ten goede en zal ongetwijfeld zorgen dat Smith nieuwe fans aan zich zal gaan binden. Jorja Smith kan zowel uit de voeten met soul, R&B, dansbare tracks (Little Things) als rock.

Armand Hammer

Rapper billy woods leverde een paar maanden geleden al een van de sterkste hiphop-albums van het jaar af met producer Kenny Segal. Nu is hij terug met het project Armand Hammer, dat hij samen met rapper ELUCID vormt. Door dit keer te kiezen voor verschillende producers (o.a. JPEGMAFIA, EL-P en Moor Mother) is het geluid nog eclectischer geworden. Armand Hammer staat mijlenver af van de populaire rap die je op de radio hoort, maar is voor muzikale fijnproevers razend interessant.

Oneohtrix Point Never

De laatste jaren was muzikant Daniel Lopatin vooral actief met samenwerken met The Weeknd. Mede dankzij hem zijn After Hours en vooral Dawn FM zulke goede albums geworden. Nu is hij weer terug onder de naam Oneohtrix Point Never. Het album Again staat vol met spannende elektronica met veel ruimte voor samples én strijkers.