Muziektips voor het weekend (deel 119)

Black Midi

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Voor elk wat wils dus. Geniet ervan het komende weekend en natuurlijk ook de dagen erna.

Album van de week: black midi

We hebben altijd een zwak gehad voor de manische muziek van de Britse band black midi. Voor dit nieuwe album waren de verwachtingen hooggespannen. De vooruitgesnelde singles beloofden eclectische muzikaliteit van een enorm hoog niveau. De rest van het album Hellfire doet daar nog een schepje bovenop. In razend tempo schakelt black midi van hectische progrock naar free jazz. Tegelijkertijd vertellen ze ook nog een sterk verhaal over oorlog en de bedenkelijke figuren die dan boven komen drijven.

Thom Yorke

Thom Yorke heeft een solo-versie van het Radioheadnummer Bloom beschikbaar gesteld aan een campagne voor Greenpeace. Bloom is te horen in een behoorlijk verdrietige video over het lot van de haai. De afgelopen 50 jaar is de wereldwijde haaienpopulatie gedaald met 70%. Iets om over na te denken.

Harry Styles

De grote popster van dit moment is Harry Styles. Wat wij aan hem waarderen is dat hij met echt goede liedjes komt. Zoals bijvoorbeeld Late Night Talking. De clip bij het nummer is gemaakt door het duo Bradley & Pablo dat eerder ook de clip bij Watermelon Sugar regisseerde.

Beth Orton

We kijken erg uit naar het nieuwe album van Beth Orton. We schreven al eens eerder dat we haar eigenlijk hadden afgeschreven na een zeer matige optreden dat we zagen op festival Into The Great Wide Open, maar met haar nieuwe werk neemt ze muzikaal revanche. Haar nieuwste single heet Forever Young en daarop horen we onder andere Dustin O’Halloran op de toetsen.

Mykki Blanco

De muzikale carrière van Mykki Blanco begon als die van queer rapper, maar nieuw werk laat een veel breder en diverser geluid horen. French Lessons is een gezongen duet met Kelsey Lu. De video bij het nummer is opgenomen in Georgië en bevat een belangrijke boodschap over de homorechten in dat land.

Ludovico Einaudi

De muziek van pianist Ludovico Einaudi is wereldwijd geliefd vanwege de schoonheid en toegankelijkheid. Hierdoor gaat zelfs zijn muziek viraal op TikTok, een mooie manier om een jongere generatie kennis te maken met een klassiek geluid. Samen met een driekoppige begeleidingsband was Einaudi te gast bij de serie Tiny Desk Concert. Prachtig!

Dingel & Bent

Achter de naam Dingel & Bent gaat het duo Diederick Ingel en Bent Langerak schuil. Twee generaties enthousiaste muzikanten die graag klassieke popmuziek uit de jaren 60 en 70 in een nieuw jasje steekt. De titel Wide Open is tevens ook het motto van de band: openstaan voor muzikale invloeden en de horizon verbreden. In dat kader delen we graag hun zelfgemaakte videoclip.

Nieuwe albums

Working Men’s Club

Duistere postpunk waar je uitstekend op kunt dansen. Dat is in het kort de muziek die het Britse Working Men’s Club maakt. Samen met producer Ross Orton, die eerder aan AM van de Arctic Monkeys en Arular van M.I.A. werkte, hielp de band aan een nog vetter en dieper geluid. Hiermee sluit Working Men’s Club heel mooi aan bij het geluid waar ooit bands als New Order en Depeche Mode groot zijn geworden.

beabadoobee

Beatopia is beabadoobee’s eigen versie van een perfecte wereld waarin iedereen welkom en zichzelf kan zijn. De soundtrack hierbij is knap gemaakte lo-fi indiepop. Heerlijk voor zomerse dagen.

Mickie

Een Nederlandse naam om in de gaten te houden is die van Mickie. Vandaag brengt ze haar eerste EP uit die vol staat met sterke liedjes die door Mickie zelf geschreven en geproduceerd zijn.

Tot slot maken we natuurlijk nog even reclame voor onze eigen playlist op Spotify. Volg de lijst en blijf op de hoogte van nieuwe muziek.