Muziektips voor het weekend (deel 47)

Nick Cave en Warren Ellis
Foto: Joel Ryan

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Altin Gün, Balthazar en Nick Cave.

Nick Cave & Warren Ellis

Toen Nick Cave vorig jaar plots niet meer op tournee kon, is hij maar met zijn muzikale vriend Warren Ellis muziek gaan schrijven en opnemen. Als duo maakten ze in het verleden al een aantal soundtracks, maar dit is hun eerste reguliere album. Qua stijl wijkt het niet veel af van het recente werk van Nick Cave. Carnage is donker en duister, maar heeft ook een mooie kant. Opvallend aan de teksten is dat Cave voor het eerst de rouw om zijn zoon achter zich heeft gelaten.

Daft Punk

Het grote muzieknieuws deze week was natuurlijk dat Daft Punk is gestopt. Slecht nieuws voor iedereen die had gehoopt dat er ooit nog eens een tournee zou komen. Wij koesteren mooie herinneringen aan een optreden in Almere in 1997 en natuurlijk de legendarische show in 2007 met de piramide in de HMH.

Nieuwe albums

Julien Baker

Julien Baker is zo’n singer-songwriter die je met alleen haar stem en spaarzame muzikale begeleiding kan overdonderen. Op haar derde album probeert ze muzikaal van alles uit. Van rocknummers en elektronische pop tot pianoballads. Wat blijft staan zijn de sterke composities en haar prachtige stem.

Altin Gün

Het Amsterdamse Altin Gün laat op het album Yol weer prachtige Turkse psychedelische rock horen. Je hoort heel mooi hoe de band zich steeds verder ontwikkelt naar een eigen geluid. Vooral door het gebruik van electronica, zoals op de single Yüce Dağ Başında.

Balthazar

De afgelopen tijd gaf Balthazar steeds weer een nieuw nummer vrij. Stuk voor stuk klonken ze erg goed, maar nu het complete album uit is valt alles op zijn plek. Verrassingen blijven uit op Sand, maar de kwaliteit van de muziek die Balthazar maakt ligt nog steeds behoorlijk hoog. Het bijzondere wezen op de albumhoes is overigens de Homunculus Loxodontus van kunstenaar Margriet van Breevoort.

Cloud Nothings

Samen met de iconische producer Steve Albini heeft Cloud Nothing een erg geslaagd indierockalbum opgeleverd. De muziek rockt en schuurt, maar heeft ook een dromerige kant. Erg mooi.

Jack Poels

Jack Poels lijkt een creatieve ader te hebben aangeboord. Nog geen jaar na zijn debuutalbum is er album nummer II. Poels tovert weer prachtig ingetogen liedjes tevoorschijn. Americana, maar dan uit het Limburgse America.