Muziektips voor het weekend (deel 68)

Darkside
Darkside. Foto: Jed DeMoss

Op de dag dat Kanye West met een nieuw album zou komen en deze vervolgens toch niet uitbracht, delen we graag nieuwe muziek waar je wel naar kunt luisteren. Mocht het bevallen wat je hoort, ga dan langs de lokale platenzaak of koop de muziek bij Bandcamp. Zo steun je de artiesten in een tijd waarin optreden nog steeds niet goed mogelijk is.

Album van de week: Darkside

Darkside is een van de vele projecten van de Chileens-Amerikaanse elektronisch componist Nicolás Jaar. Hij vormt deze band samen met gitarist Dave Harrington, die zorgt voor een wat meer organisch geluid en een structuur waarin liedjes een grotere rol spelen dan composities. Kortom: Darkside is zowel spannend als toegankelijk. Spiral slaat op bijzondere wijze een brug tussen progrock uit de jaren ’70 en moderne elektronische muziek.

James Blake

De nieuwe single van James Blake bevat een belangrijke boodschap: stop met jezelf vergelijken met anderen en wees tevreden met wat je hebt. Say what you will is het eerste nummer van het nieuwe album Friends That Break Your Heart dat op 10 september uit zal komen. In de video van het nummer zien we een belangrijke rol voor Finneas, waarmee James Blake later dit jaar zal gaan touren. De regie van de clip was in handen van de Nederlander Bear Damen.

Low

Ook Low brengt op 10 september een nieuw album uit en deelt deze week de eerste single. Disappearing is een nummer dat onder je huid kruipt en doet smachten naar meer nieuwe muziek van het duo Alan Sparhawk and Mimi Parker. Hun laatste album uit 2018 was immers een van de beste van dat jaar.

The Weather Station

Tamara Lindeman maakte als The Weather Station een van de mooiste albums van dit jaar. Voor de Amerikaanse publieke omroep speelde ze een paar nummers van haar album in een bos bij Mulmur, Ontario in Canada. Een begrijpelijke keuze als je weet dat veel van haar teksten gaan over de zorgen die Lindeman zich maakt over het klimaat.

Mocht je de muziek mooi vinden, weet dan dat er nog kaarten zijn voor het concert van The Weather Station in Amsterdam op 27 maart 2022.

The War on Drugs

Nieuwe muziek van The War on Drugs is altijd goed nieuws. Het enige nadeel aan de single Living Proof is dat deze zo kort duurt. Er had wat ons betreft nog wel een 8 minuten durende gitaarsolo bij gekund. Hopelijk horen we die wel op het album I Don’t Live Here Anymore dat op 29 oktober uit zal komen.

Paul McCartney & Beck

Eind 2020 verscheen het uitstekende album McCartney III van Paul McCartney en een paar maanden later volgde een remixalbum. Een van de tracks daarop is een samenwerking met Beck. Bij dat nummer is nu een bijzondere clip gemaakt, waarin met behulp van moderne technieken als deepfake van Beck een jonge Paul McCartney is gemaakt. Wie goed kijkt ziet na 40 seconden de oude Mecca himself ook kort in beeld.

Nieuwe albums

Dave

Dave is waarschijnlijk de beste rapper die er momenteel in de UK te vinden is. Zijn nieuwe album We’re All Alone In This Together laat horen dat zijn geluid en stijl breder en diverser is dan die van de meeste rappers.

Altin Gün

Het nieuwe album van Altin Gün is alleen verkrijgbaar via Bandcamp. Wie daar het album of een van de liedjes koopt steunt daarmee een goed doel. Voor elk nummer dat je koopt van het album Âlem koopt de stichting EarthToday 1 vierkante meter aan grond in een natuurgebied. Door massaal grond te kopen zorgt EarthToday dat deze uit handen blijft van grote bedrijven.

Descendents

Het debuut Milo Goes to College van Decendents uit 1982 is een van de betere albums binnen het poppunk-genre. Tijdens de lockdown besloot de band om op afstand nieuwe muziek op te nemen. Het resultaat heet 9th & Walnut en klinkt verrassend goed.

Emma-Jean Thackray

Voor spannende, nieuwe jazz moet je in Engeland zijn. Daar duikt met grote regelmatig interessant talent op. De nieuwste naam om in de gaten te houden is die van componist/trompettist Emma-Jean Thackray.