Muziektips voor het weekend (deel 83)

Nation of Language
Nation of Language. Foto: Fabrizio Moretti

Elke vrijdag geven we je heerlijke muziektips. Perfect om in het weekend even op je gemak te beluisteren. Hopelijk zitten er deze week weer mooie verrassingen voor je bij. De belangrijkste release van deze week is het nieuwe album van ABBA, maar die vinden wij niet zo heel erg goed. We houden het liever bij de klassiekers van deze band.

Album van de week: Nation of Language

Het Amerikaanse trio Nation of Language komt deze week met een ijzersterk debuut. De vooruitgesnelde singles waren al veelbelovend. Daarom is het mooi dat het album A Way Forward aan alle verwachtingen voldoet. De band brengt nostalgisch klinkende synthpop die doet denken aan New Order of OMD, maar die ook helemaal van deze tijd is. Denk Metronomy met een donker randje. Heel goed en net even anders dan de meeste bands van dit moment. Op 12 januari staat de band in de Kleine Zaal van Paradiso.

Silk Sonic

Het project van Bruno Mars en Anderson .Paak is alweer aan de derde single toe. Smokin Out The Window is een heerlijke, ouderwetse soulglijer, inclusief bijpassende videoclip. Op 12 november moet het album van Silk Sonic uit gaan komen.

Foals

Foals werkt aan een comeback in 2022 en komt nu al met een eerste voerproefje. Met Wake Me Up gaat de band vol gas van start. Stil zitten is vrijwel onmogelijk. Het nummer moet het gevoel geven dat er betere tijden aan zitten te komen. Alsof de laatste anderhalf jaar een nare droom is waaruit we snel zullen ontwaken.

The War On Drugs

Het vorige week verschenen album van The War On Drugs is de afgelopen week nog heel veel op repeat gegaan. Het was daarom een fijne verrassing om te zien dat de band een sessie voor Tiny Desk Concerts had opgenomen. Ook hier valt weer op hoe vreselijk goed de band is en hoe schijnbaar gemakkelijk het spelen ze afgaat.

Roos Meijer

Overweldigend door al het leed in de wereld probeerde Roos Meijer een boos nummer te schrijven. Daar is ze niet helemaal in geslaagd, want in Why Don’t We Give It A Try? zit ook een sprankje hoop. Niet opgeven, maar nog eens proberen! Samen met Philine van den Hul maakte ze een mooie clip bij het nummer.

alt-J

De nieuwe single van alt-J klinkt zeer ingetogen en vraagt erom om serieus en op het gemak beluisterd te worden. Dan ontdek je al snel de schoonheid van Get Better. Zeker als je bedenkt dat het nummer geschreven is voor alle zorgmedewerkers die het de laatste tijd (en helaas ook de komende tijd) zo zwaar hebben.

Nieuwe albums

Curtis Harding

Op het album If Words Were Flowers klinkt Curtis Harding rustig en zelfverzekerd. Met een reeks prachtige liedjes heb je niet veel meer nodig dan knap ingespeelde arrangementen en de fijne stem van Curtis Harding. Je hoort klassieke soul op een liefdevolle manier gebracht. Vooral Can’t Hide It is een persoonlijke favoriet die doet denken aan al die prachtige albums die Marvin Gaye maakte.

Snail Mail

In de eredivisie van de indiepop/rock zijn opvallend veel vrouwen aanwezig. Een goede zaak natuurlijk. Zeker omdat hier geen sprake is van positieve discriminatie, maar selectie op pure kwaliteit. De hoogste nieuwe binnenkomer deze week is Lindsey Jordan die onder de artiestenaam Snail Mail een tiental ijzersterke liedjes met ons deelt. Valentine laat een breder geluid horen dan voorganger Lush. Dat belooft wat voor de toekomst.

Radiohead

Kid A en Amnesiac behoren tot de creatieve hoogtepunten in de carrière van Radiohead. Op Kid A Mnesia zijn ze samengevoegd, door elkaar gehusseld en voorzien van een flinke dosis bonustracks. Dat zorgt voor een dikke twee uur aan geniale muziek. Je hoort ook heel mooi hoe beide albums bij elkaar passen.

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Curtis Harding is niet de enige die met een uitstekende soulplaat komt deze week. Ook Nathaniel Rateliff & The Night Sweats weten ons te bekoren. Hier ligt meer de focus op de band en de blazers en gaat het tempo af en toe lekker omhoog. Fijn dat dit soort artiesten het heerlijke genre levend weten te houden.

Sylvie Kreusch

In België kent men Sylvie Kreusch al van de band Soldier’s Heart en het project Warhaus. Nu is het tijd voor de rest van de wereld. Op Montbray deelt ze met ons mysterieuze en sensuele pop. Muzikaal is het vaak vrolijk en opgetogen, maar tekstueel heeft Kreusch de liedjes gebruikt om een gebroken hart te verwerken.