Muziektips voor het weekend (deel 77)

Velvet Underground
Velvet Underground
Foto: Alamy

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: I’ll Be Your Mirror: A Tribute To The Velvet Underground & Nico

Een van de meest invloedrijke albums uit de muziekgeschiedenis opnieuw uitgevoerd door hedendaagse artiesten. Soms pakt dat prachtig uit en soms vreselijk (saai). In dit geval hebben we vooral aan executive producer Hal Willner te danken dat er een zeer interessant album is gekomen. Het bleek ook direct het laatste kunststukje van Willner die vorig jaar overleed.

De kracht van dit album zit hem in het koppelen van de juiste mensen aan het juiste liedje en het samenbrengen van unieke duo’s. Het resultaat van dit alles is een tribute-album dat perfect de sfeer van The Velvet Underground & Nico om weet te zetten naar iets nieuws. Het begin is rustig. Michael Stipe trapt af met een ingetogen versie van Sunday Morning waarin heel fraai een klarinet en een basloopje, dat verwijst naar Walk on the Wild Side, zijn te horen.

Na een paar nummers komt het experiment om de hoek. Andrew Bird en Lucius maken van Venus in Furs een soort dreigende folk uit Appalachia, St. Vincent klinkt op All Tomorrow’s Parties als Laurie Anderson, Thurston Moore en Bobby Gillespie laten Herion net niet ontsporen, Fontaines D.C. maken iets duisters van The Black Angel’s Death Song (let op de knippende scharen als percussie) en duo Iggy Pop en Matt Sweeney maken van European Son een kakafonie.

Op I’ll Be Your Mirror: A Tribute To The Velvet Underground & Nico is duidelijk gekozen voor een gedurfde aanpak en dat hoor je terug.

alt-J

Een mooie verrassing was er deze week van alt-J. Zomaar ineens kwamen ze met een nieuw nummer en de aankondiging van een nieuw album dat in februari verschijnt. U&ME klinkt op het eerste gehoor simpel en ingetogen, maar wie goed luistert, hoort allerlei spannende en slimme vindingen.

Radiohead

Binnenkort verschijnt KID A MNESIA, waarmee Radiohead terugblikt op de iconische albums Kid A en Amnesiac. De twee albums zullen worden vergezeld met een derde album dat vol staat met nummers die in die periode zijn opgenomen. Een daarvan is If You Say The Word dat klinkt als een soort jazzy triphop. Regisseur Kasper Häggström maakte er een mysterieuze video bij.

The Fugees

Na jaren van stilte kondigden The Fugees plots een tournee aan. Voor Europa staan in december optredens in Parijs en Londen in de planning. Om alvast op te warmen speelde het drietal deze week een korte set met hits in Brooklyn en de reacties waren zeer positief.

Blossoms & Rick Astley

Twee weken dook er een video op waarin de band Blossoms niemand minder dan Rick Astley te gast had tijdens een optreden. Hij zong daarbij This Charming Man van The Smiths. Nu blijkt dat er begin oktober twee concerten komen waarbij er een hele avond covers van The Smiths worden gespeeld. We zagen op Twitter ook al geruchten dat er pogingen worden gedaan deze show naar Nederland te halen.

Jarvis Cocker

Volgende maand komt er een nieuwe film van Wes Anderson: The French Dispatch. Jarvis Cocker is in de film te horen met het Franstalige Aline, een cover van Christophe uit 1965. De video die deze week bij het nummer verscheen is gemaakt door Anderson en zou zomaar de begintitels of aftiteling van de film kunnen zijn.

Nieuwe albums

Sufjan Stevens & Angelo De Augustine

Sufjan Stevens keert weer terug naar de basis met gitaar en banjo. Dat doet hij samen met zijn muzikale tweelingbroer Angelo De Augustine. Het duo liet zich voor de nummers inspireren door hun favoriete cult- en pulpfilms. Na het gezamenlijk kijken van onder andere Clash of the Titans, Hellraiser III en The Thing kwamen de onderwerpen voor de liedjes vanzelf naar boven drijven.

Andy Shauf

Op zijn nieuwe album klinkt Andy Shauf weer vanouds goed. Prachtig ingetogen indierock met veel oog voor detail. Muziek voor fijnproevers.

Mas Aya

Achter de naam Mas Aya gaat Brandon Valdivia schuil. Deze muzikant/producer uit Toronto verkent op Máscaras de traditionele muziek uit zijn vaderland Nicaragua en overgiet deze met een psychedelisch sausje en een portie beats.