Muziektips voor het weekend (deel 76)

Moor Mother
Moor Mother
Foto: Bob Sweeney

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Moor Mother

De muziek van rapper/dichter Moor Mother is niet altijd makkelijk om naar te luisteren. Toch is haar laatste album Black Encyclopedia of the Air haar toegankelijkste sinds tijden. De focus ligt op dit album bij de hiphop, maar dan wel met een flinke dosis avant-garde toegevoegd. De andere kant van het spectrum dan bijvoorbeeld de hits van Drake. Om Moor Mother volledig te begrijpen zal je eigenlijk ook naar haar andere werk moeten luisteren.

The 500 Greatest Songs of All Time

Wat zijn de beste liedjes ooit gemaakt? Een vraag die niet eenvoudig is te beantwoorden, omdat het antwoord heel persoonlijk is. Rolling Stone Magazine bracht deze week een lijst uit met de 500 beste liedjes ooit. Hiervoor riepen ze hulp in van ruim 250 mensen uit de muziekwereld. Van producers tot muzikanten.

Het resultaat is een lijst met flink wat verschuivingen in vergelijking met de vorige lijst, die al weer 17 jaar oud was. Maar liefst 254 nummers staan voor het eerst in de lijst. De playlist die van de lijst is gemaakt, staat hier al een paar dagen op shuffle en repeat en zorgt voor mooie discussies.

Mdou Moctar

Er is een korte documentaire gemaakt over de totstandkoming van het geweldige album Afrique Victime van Mdou Moctor. In deze docu kom je niet alleen van alles te weten over de opnamen, maar ook over de geopolitieke context. Erg interessant en een goede reden om het album weer eens op te zetten.

The War on Drugs

The War on Drugs deelt de titelsong van het aankomende album I Don’t Live Here Anymore. Mooi is hoe op dit nummer de band Lucius zorgt voor de achtergrondzang. Verder klinkt het als klassieke War on Drugs, iets waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

Nieuwe albums

Wies

Een van de leukste en beste Nederlandstalige acts van dit moment is Wies. Het indietrio komt deze vrijdag met hun debuutalbum dat helemaal aan de verwachtingen voldoet. Lekker klinkende indiepop met scherpzinnige teksten en de fantastische zang van Jeanne Rouwendaal.

Lil Nas X

Na het gigantische succes van Old Town Road heeft Lil Nas X voorzichtig zijn route naar succes uitgestippeld. Nu is er het debuutalbum Montero en deze stelt niet teleur. Het is allemaal commercieel en zorgvuldig geproduceerd, maar het klinkt erg goed. En dan hebben we het nog niet eens over hoe hij met zijn imago de hiphopwereld voorziet van een flinke dosis hoognodige diversiteit.

Bob Dylan

Dit weekend kun je ook lekker gaan schatgraven in het enorme archief van Bob Dylan. De geweldige Bootleg Series is inmiddels aangekomen bij deel 16. Hierop staat de periode 1980-1985 centraal, een onderbelicht tijdperk in de carrière van Dylan, maar daardoor absoluut niet minder de moeite waard.

Asfaltfeeën

Op de grens tussen poëzie en muziek zweven de Asfaltfeeën. Frontman Ingmar Heytze draagt zijn teksten voor met muzikale begeleiding van Fender VI bas (Cor van Ingen), lapsteel (Johan Borger) en vibrafoon (Julius Le Paon). Die laatste overleed in september 2019, dus het album kan ook worden gezien als muzikaal eerbetoon.

Matteo Myderwyk

Matteo Myderwyk is de eerste Nederlandse pianist die op het internationale label Warner Classics een album uitbrengt. Hij lost de verwachtingen met gemak in door prachtige neoklassieke pianostukken en moderne synth-composities te brengen. Rustgevend om op de achtergrond te luisteren, maar ook interessant om aandachtiger te bestuderen met bijvoorbeeld een koptelefoon op.