Muziektips voor het weekend (deel 99)

Gang of Youths
Gang of Youths. Foto: Edward Cooke

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Deze week kwamen er namelijk flink wat goede albums en liedjes uit. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Gang of Youths

Met hun album Go Farther in Lightness uit 2017 leek het te gaan gebeuren met de Australische band Gang of Youths. Alles leek te kloppen op die plaat, maar los van een aantal goede recensies bleef het grote succes uit. Na 5 jaar is er een opvolger en die is minstens zo goed. Zou het ze nu wel gaan lukken? Gang of Youths kan zich wat ons betreft prima meten met bands als bijvoorbeeld The National. Goed doordachte indierock met veel gevoel.

Helado Negro

De titel van de nieuwe single van Helado Negro dekt goed de lading. De muziek klinkt dromerig en de clip bevat beelden van de eerste reis die de muzikant maakte naar Ecuador, het geboorteland van zijn ouders.

Florence + the Machine

Florence Welch laat van zich horen met de nieuwe single King. In het nummer denkt ze na over gender en hoe haar rol is als vrouw in een wereld waarin mannen een dominante rol spelen. Autumn de Wilde regisseerde de video.

Toro y Moi

Bij het luisteren naar Toro y Moi moeten we regelmatige denken aan de muziek van Steely Dan. Ook zijn nieuwste nummer The Loop heeft die heerlijk onderkoelde, maar swingende jazzy sfeer. En van het kijken naar de onbevangen beelden in de video worden we erg vrolijk. Deze muziek is erg goed voor je humeur.

Porridge Radio

De Britse band Porridge Radio blikt vooruit naar hun derde album dat in mei zal verschijnen. Zangeres Dana Margolin schreef het nummer eind 2019 in een periode waarin ze zich onzeker en eenzaam voelde. Die gevoelens heeft ze op prachtige wijze verwerkt tot de single Back to the Radio.

alt-J

Onlangs bracht alt-J het fraaie album The Dream uit, maar tegelijkertijd staat de band ook stil bij het feit dat hun geweldige debuut An Awesome Wave alweer 10 jaar oud is. Speciaal hiervoor speelden ze in de Late Night Show van Stephen Colbert het nog steeds prachtige Breezeblocks.

Nieuwe albums

Melt Yourself Down

Het titelloze debuutalbum van Melt Yourself Down was voor veel muziekliefhebbers een eerste kennismaking met de opwindende jazz-scene in Oost-Londen. Op de festivals Into The Great Wide Open en Where The Wild Things Are zagen we in 2013 en 2014 energie shows vol jazz, punk en funk. Inmiddels hebben de bandleden met andere bands, zoals Sons of Kemet en The Comet is Coming, naam gemaakt in de afgelopen jaren. Samen weten ze op het nieuwe album Pray For Me I Don’t Fit In de energie op geweldige wijze samen te voegen met als resultaat een opwindende plaat.

Conway the Machine

Conway the Machine maakte een overstap van het gehypte raplabel Griselda naar Shady Records van Eminem. Een opvallende keuze die geen invloed heeft gehad op de kwaliteit. Conway is nog steeds een van de beste vertellers in de scene en de muziek klinkt op vertrouwde wijze weer heerlijk laidback.