Zo ontdek je nieuwe muziek in Spotify

tips en playlists

Met Spotify heb je heel makkelijk toegang tot ontzettend veel muziek. Hoe ontdek je nu goede muziek in het enorme aanbod? Mixed Grill geeft je wat tips.

Er zijn natuurlijk de bekende manieren om muziek op te zoeken in Spotify. Bijvoorbeeld door op je favoriete artiest, album of liedje te zoeken. Ook ben je waarschijnlijk bekend met opties als Discover Weekly en Release Radar. Je kunt deze vinden onder ‘Bladeren’. Als je hier ook daadwerkelijk gaat bladeren zul je nog veel meer opties tegenkomen. Je kunt nieuwe releases bekijken (deze worden meestal vrijdag aangevuld) of door genres bladeren.

Wil je wat meer verdieping? Dan is er ook de optie ‘Ontdekken’, waarbij de muziek vaak goed past bij je smaak. Dit is een goede plek om nieuwe muziek te leren kennen. Ook onder genres kun je vaak nieuwe releases of playlists met recente releases vinden. Het loont dus echt de moeite om eens wat verder rond te kijken dan normaal. Zo kun je bijvoorbeeld onder het genre klassiek erg fijne lijsten vinden met muziek voor tijdens het studeren of werken.

Wil je op een nog persoonlijkere manier mooie muziek ontdekken? Dan moet je ergens anders binnen de app op zoek. Er zijn namelijk nog veel meer plaatsen waar je inspiratie kunt opdoen. Hieronder zie je een overzicht:

Artiestenpagina’s

Bezoek eens de pagina van een artiest wiens muziek je kunt waarderen. Steeds vaker zul je daar persoonlijke playlists ontdekken met muziek waar de muzikanten zelf fan van zijn. Vaak vind je deze playlists bovenaan de artiestenpagina, maar soms zijn er meer en dan kun je het beste even naar beneden scrollen tot je bij Afspeellijsten van artiesten bent. Deze staan dus onder alle albums en singles, dat is soms best ver scrollen. Recente favorieten van mij zijn de lijsten van Father John Misty, Tiga, The xx en Four Tet. Vooral de lijst van die laatste is echt de moeite waard. De naam is steeds anders (vaak bestaat deze uit emoji’s), maar de inhoud is altijd ijzersterk.

Ervaren afspeellijstmakers

Er zijn steeds meer mensen en bedrijven die heel erg goede lijsten kunnen samenstellen. Abonneer je op een paar van deze lijsten en je zit nooit verlegen om goede muziek. Een heel erg serieuze partij hierin is Perfects, een collectief van muziekliefhebbers die de meest uiteenlopende lijsten maken. Sommige worden regelmatig ververst, anderen zijn eenmalig. Abonneer je sowieso op de lijst A Perfect Chart en Perfect Pop Differente, maar blader ook regelmatig door het archief.

Een andere mooie speellijstmaker van eigen bodem is Excelsior Recordings. Natuurlijk stoppen ze ook artiesten uit eigen stal in de lijsten, maar niet alleen. Elke playlist is dus een mooie mix van lokaal en internationaal. Ook bij Excelsior is er sprake van een uitgebreid archief.

De meeste platenlabels, radiozenders, festivals en muziektijdschriften hebben allemaal een eigen profiel met keuze uit diverse afspeellijsten. Bij elkaar een schat aan nieuwe ontdekkingen.

Profielen van vrienden en bekenden met een goede smaak

Binnen Spotify kun je ook zoeken op gebruikers. Op hun profielpagina zie je naar welke muziek zij recentelijk luisterden, welke afspeellijsten zij volgen en welke lijsten zij eventueel zelf hebben gemaakt. Ook op deze manier kom je zeer interessante muziek tegen. Je kunt ook kijken op de pagina’s van bekende muziekjournalisten als Job de Wit en Atze de Vrieze. Ook zij maken graag lijsten. Heavy Rotation van Job de Wit is mijn favoriet. Je kunt bij al deze personen bijvoorbeeld ook de Discover Weekly of Release Radar checken.

Radio

Tot slot: de radio-functie van Spotify. Niet altijd even sterk, maar wel degelijk het uitproberen waard. Klik op een artiestenpagina op de cirkel met 3 puntjes (bovenaan de pagina, naast afspelen en volgen) voor een radiostation gebaseerd op de artiest in kwestie. Dit trucje werkt ook bij afspeellijsten, albums en singles.