Muziektips voor het weekend deel 192

2023

We zitten nu echt aan het einde van het jaar. Weinig nieuwe muziek dus deze week, maar vooral een terugblik op muziekjaar 2023 en een blik vooruit op de komende kerstdagen.

Aquarium Drunkard

Aquarium Drunkard

Vrijwel ieder medium dat over muziek schrijft, blikt aan het einde van het jaar terug met mooie jaarlijstjes (die van ons komen altijd in de laatste week van het jaar). De allermooiste en meest uitgebreide is ieder jaar weer die van website Aquarium Drunkard. In een zeer lange lijst sommen ze op welke nieuwe releases en heruitgaven je dit jaar niet had mogen missen. Daar zit altijd weer veel tussen wat we compleet over het hoofd hebben gezien, maar het meest bijzondere is dat elk album dat ze noemen ook echt heel goed is. Met het jaaroverzicht van Aquarium Drunkard ben je de rest van het jaar wel zoet. En waarschijnlijk nog wel langer.

In de playlist hieronder staat één track van elk album. Alleen deze is al ruim 15 uur luisterplezier vol ontdekkingen.

Perfect 100 van 2023

Een ander jaaroverzicht dat ons kan bekoren, is de Perfect 100 van Perfects.nl, een groep fanatieke Nederlandse muziekliefhebbers die regelmatig mooie playlists maken (en sommige daarvan ook regelmatig updaten). In de lijst van 2023 staat weer veel fraais en waarschijnlijk ook nummers die je nog niet (goed) kende. Wat wij erg kunnen waarderen, is dat Nederlandse acts volop de ruimte krijgen in de lijst.

Laufey

In 2021 plaatste Laufey een tweet waarin ze haar wens uitsprak dat ze ooit eens bij Tiny Desk zou willen optreden. Die wens is nu uitgekomen. En wat een prachtig optreden!

Nick Cave

Vorige week kwam deze video ons net te laat onder ogen, maar omdat ie zo mooi en ontroerend is, delen we hem gewoon een weekje later. Tijdens de uitvaartdienst voor Shane MacGowan zong Nick Cave het prachtige A Rainy Night in Soho.

Glen Hansard & Lisa O’Neill

Tijdens dezelfde kerkdienst zongen Glen Hansard en Lisa O’Neill de kerstklassieker Fairytale of New York. Minstens net zo prachtig als het optreden van Nick Cave.

Kerstliedjes

Wil je alvast wat kerstmuziek luisteren? Dan is dit onze favoriete lijst. Jammer dat River van Joni Mitchell niet meer in Spotify staat.

Heb je juist niets met kerst en/of kerstmuziek? Dan is deze lijst, die is gecureerd door niemand minder dan Joost van Bellen, geknipt voor jou. Ook ideaal om familie de deur uit te jagen als je na een lange gourmet-sessie gewoon even lekker op de bank wil hangen.