Muziektips voor het weekend (deel 95)

Anaïs Mitchell
Anaïs Mitchell. Foto: Jay Sansone

Welkom bij een nieuwe editie van onze wekelijkse rubriek met muziektips. We doen het deze keer net even anders dan normaal.

In de voorgaande edities maakten we vooral gebruik van Spotify om de muziek met je te delen. Nu blijkt dat deze streaminggigant overhoop ligt met good old Neil Young over een podcastdeal die Spotify maakte met de Amerikaanse Joe Rogan. Deze man roept regelmaat onverstandige dingen over covid-19 en vaccinaties. Voor Neil Young een reden om een statement te maken en zijn muziek te verwijderen van Spotify. Hij kreeg daarbij bijval van 270 wetenschappers en mensen uit de medische wereld die zich ook zorgen maken over deal tussen Spotify en Joe Rogan.

Het verdwijnen van de muziek van Neil Young bracht op zijn beurt weer een andere discussie op gang. Deze gaat over onze afhankelijkheid van grote techbedrijven. Vroeger bouwde je zorgvuldig een mooie muziekcollectie op door regelmatig een nieuwe CD of LP te kopen. Nu lijkt alle muziek ter wereld voor een tientje per maand onder handbereik te zijn. Totdat opeens blijkt dat muziek ook weer heel makkelijk kan verdwijnen.

We willen daarom niet alleen een statement maken tegen het stomme Spotify, maar je ook bewust maken van de manier waarop je naar muziek luistert en hoe je toegang hebt tot je favoriete muziek. En dan hebben we het nog niet eens over hoe slecht artiesten verdienen aan streams. Dat terwijl Spotify blijkbaar dik 100 miljoen dollar overhad voor de deal met Joe Rogan. Iets om over na te denken. In plaats van een linkje naar Spotify plaatsen we nu een recente video(clip).

Album van de week: Anaïs Mitchell

De laatste jaren was Anaïs Mitchell vooral druk met de musical Hadestown, maar er waren recent ook voortekenen dat ze weer terug zou keren naar het maken van gewone albums. Zo was ze een van de leden van de gelegenheidsgroep Bonny Light Horseman en was ze te horen op het recente album van Big Red Machine. Nu is er een titelloos album dat de lijn van de twee eerder genoemde projecten doortrekt, maar ook de eigen carrière van Anaïs Mitchell nieuw leven inblaast. Het album laat 10 prachtig, ingetogen liedjes horen die vooral gaan over de verhuizing van Mitchell van Brooklyn naar het platteland in Vermont.

The Smile

Voor wie The Smile nog niet kent: deze band is een samenwerking tussen Thom Yorke en Jonny Greenwood plus Tom Skinner van Sons of Kemet. Deze week deelden ze de tweede single van de band die The Smoke heet. Wie nog meer van The Smile wil zien en horen dit weekend kan tickets kopen voor een serie concerten die te bekijken zijn via een livestream.

The Weather Station

Ignorance van The Weather Station was een van onze favoriete albums van 2021. Deze week maakte Tamara Lindeman bekend dat ze binnenkort de opvolger Ignorance with How Is It That I Should Look At The Stars gaat uitbrengen. Dit album nam ze al voor Ignorance uitbracht. Met deze plaat blikt ze terug naar maart 2020 toen ze, zonder haar label in te lichten, muziek opnam met jazzmuzikanten uit Toronto. Volgens Lindeman staat het nieuwe album vol met vreemde en rustige ballads.

Taj Mahal & Ry Cooder

In 1965 speelden Taj Mahal en Ry Cooder samen in de band Rising Sons. Een jaar later stopten ze daar al weer mee. Het album dat was opgenomen kwam pas in 1992 uit. Toch zijn de twee muzikanten elkaar niet uit het oog verloren, want in april komt er een gezamenlijk album van de twee heren. Dat is dus 57 jaar nadat ze voor het eerst samen in de studio waren.

Op het album Get On Board: The Songs Of Sonny Terry & Brownie McGhee spelen ze 11 bluescovers waarbij ze hulp krijgen van Joachim Cooder op drums en bas.

Franz Ferdinand

In maart blikt Franz Ferdinand terug op hun imposante carriere door het uitbrengen van een greatest hits-album. Dat de band nog lang niet versleten is blijkt uit de nieuwe nummers die daar als bonus op komen te staan. Eerst was er de aanstekelijke single Billy Goodbye en nu is er de net zo goede opvolger Curious.

Benny the Butcher & J. Cole

Twee van de betere rappers van dit moment op één track. Het nummer komt te staan op het nieuwe album Tana Talk 4 van Benny the Butcher dat later dit jaar moet verschijnen.

Nieuwe albums

Imarhan

Voor iedereen die vorig jaar zo heeft genoten van Mdou Moctar is er nu een album van de Algerijnse band Imarhan. De muziek is iets meer ingetogen en daardoor van een hypnotiserende schoonheid. Aboogi is de titel van dit prachtige album.

Cloakroom

Vorig jaar zette Turnstile hardcore (de gitaarvariant, dus geen gabber) weer in de schijnwerpers. Een van de bands die daarvan lijkt te profiteren is Cloakroom. Ook zijn durven het op het album Dissolution Wave om de grenzen van het genre op te zoeken. De single die je hierboven kunt beluisteren is daarvan een mooi voorbeeld. Fear of Being Fixed is een mooi tweestemming liedje verstopt achter een dikke laag gitaren.