Muziektips voor het weekend (deel 58)

Sons of Kemet
Sons of Kemet. Foto © Udoma Janssen

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Pearl Jam, Martin Garrix en J. Cole.

Album van de week: Sons of Kemet

Als je wil horen hoe de top van de hedendaagse jazz klinkt, dan moet je Black To The Future van het Britse Sons of Kemet opzetten. De band is een van de vele projecten van saxofonist Shabaka Hutchings en combineert met schijnbaar achteloos gemak free jazz met moderne muziekstijlen als grime en soul. De muziek is dreigend (mede dankzij het geweldige tuba-spel van Theon Cross) en razend actueel. De gastrollen van Lianne La Havas, Angel Bat Dawid, Moor Mother en Joshua Idehen, die indruk maakt in met zijn voordracht in Field Negus. Muzikaal nu al een van de hoogtepunten van 2021.

Pearl Jam

De mannen van Pearl Jam zijn diep de archieven ingedoken om vervolgens een enorm aanbod aan live-opnames te delen met hun fans. In totaal gaat het om 5504 live-tracks van 186 concerten uit de periode 2000 tot 2013. De playlist die je hierboven ziet is een mooie dwarsdoornede, maar de opnamen van Pinkpop 2000 zal veel Nederlandse fans ook kunnen bekoren. De opnames zijn op alle gangbare streamingdiensten te vinden, maar je kunt ook terecht op de speciaal hiervoor gebouwde website Pearl Jam Deep.

Leon Bridges

Zanger Leon Bridges kondigde deze week een nieuw album uit en deelde daarbij meteen de nieuwe single Motorbike. Het nummer laat wederom een nieuwe kant horen van Bridges. Zo klinken invloeden uit de afrobeat en latin door. De video is geregisseerd door Anderson .Paak.

Martin Garrix

Alles wat Marin Garrix aanraakt, lijkt te veranderen in goud. Voor het aankomende EK Voetbal mocht hij het themalied componeren. Daarbij riep hij de hulp in van niemand minder dan Bono en The Edge. Het resultaat is een aanstekelijke en moderne hitsong.

Yo-Yo Ma

Desus & Mero is een Amerikaans komisch duo met een eigen programma op de zender Showtime. In de laatste aflevering van hun show gingen het tweetal op bezoek bij de cellist Yo-Yo Ma. In de favoriete barbershop van Yo-Yo Ma speelt hij een aantal eigenzinnige covers op zijn cello. Zo hoor je nummers van DMX, Britney Spears en Sisqo. Als afsluiter hoor je het prachtige Song Of The Birds van componist Pablo Casals. Het muzikale gedeelte van de video begint rond 4.30.

The Weeknd

De grote popster van dit moment is natuurlijk The Weeknd. Wat hem zo bijzonder maakt, is dat zijn liedjes ook echt goed zijn. Bij de uitreiking van de BRIT Awards speelde hij het nummer Save Your Tears. Opvallend daaraan was niet alleen de regenjas en hoed die Abel Tesfaye droeg, maar ook dat muzikant Oneohtrix Point Never voor de muzikale begeleiding zorgde.

FRIDAY

Het Nederlandse FRIDAY bestaat uit Koen Brouwer en Quinten Huigen. Normaal gesproken zijn hun nummers positief van aard, maar dit liedje klinkt net even wat donkerder. Wij moeten bij het luisteren aan de IJslandse Ásgeir denken. Zelf zegt het duo het volgende over het nummer: “Show Me Where It Hurts gaat over waar het wringt, maar wel liefdevol gebracht. Je blijft in gesprek met elkaar, kijkt waar het pijn doet, en probeert er samen het beste van te maken.”

Nieuwe albums

J. Cole

Rapper J. Cole laat op The Off-Season niet echt iets nieuws horen, maar dat neemt niet weg dat de kwaliteit constant en hoog is. Auto-tune of een overdaad aan gastrappers heeft hij niet nodig. J. Cole levert 12 ijzersterke tracks met soms indrukwekkende raps.

St. Vincent

Voor het album Daddy’s Home heeft St. Vincent zich hoorbaar laten inspireren door de jaren ’70. Je hoort overduidelijk de invloed van bijvoorbeeld David Bowie of Pink Floyd. Dit past perfect bij de sterke composities en het geweldige gitaarspel van Annie Clark.

Damien Jurado

Singer-songwriter Damien Jurado is alweer bij zijn 17de studioalbum aangekomen. Net als op de voorgangers staat deze vol met wonderschone liedjes over dagelijkse problemen. Prachtig in al zijn eenvoud.

The Black Keys

Op Delta Kream storten The Black Keys zich vol overgave op de Mississippi Country Blues. Meer hoeven we toch niet te zeggen?

Bartleby Delicate

Tot slot een EP van de Luxemburgse Bartleby Delicate. Deze eigenzinnige singer-songwriter combineert folk-pop met elektronica. Voor de liefhebbers van José Gonzáles of Bon Iver.