Muziektips voor het weekend (deel 110)

Kendrick Lamar
Kendrick Lamar. Foto: Renell Medrano

Na een heerlijke muzikale week met uitstekende concerten van The Opposites en James Blake stappen we nu weer het weekend in. Deze week zijn er weer een aantal erg goede nieuwe albums uitgekomen. Hier zijn onze muzikale tips!

Album van de week: Kendrick Lamar

Deze week kunnen we onmogelijk om Kendrick Lamar heen. Er zijn maar weinig artiesten die met elk album zichzelf steeds weten te overtreffen. Kendrick Lamar doet het gewoon weer. Mr. Morale & The Big Steppers is een indrukwekkend album waarin Lamar niet alleen laat horen dat het muzikaal dik in orde is, maar dat hij ook echt wat te vertellen heeft.

Het openhartige Auntie Diaries gaat bijvoorbeeld over een tante van de rapper die een geslachtsverandering heeft ondergaan. Een onderwerp waar in de machowereld van de hiphop nog steeds een taboe op heerst. Ook Mother I Sober, met Beth Gibbons van Portishead, is tekstueel open en eerlijk. Tegelijkertijd zit het ook muzikaal allemaal erg goed in elkaar. Zo doet de openingstrack United in Grief denken aan het experimentele werk van Radiohead. Alleen de ordinaire scheldpartij in We Cry Together had niet op het album gehoeven.

Arcade Fire

Arcade Fire was te gast in de studio van de BBC. Daar speelden ze natuurlijk een aantal nummers van hun recente album WE, maar ze deden ook een eigen versie van As It Was van Harry Styles.

Wilco

Wij worden altijd blij van nieuwe muziek van Wilco. Tired of Taking It Out On You is een muzikale voorbode van het album Cruel Country, dat over een paar weken uitkomt. Volgens frontman Jeff Tweedy gaat het liedje over eerlijk zijn tegen jezelf en hoe makkelijk je zulke dingen vergeet.

Sharon van Etten

Weet je wat ook fijn is om te doen in je vrije weekend? Een lekker bad nemen. Precies zoals Sharon van Etten doet in de clip voor het nummer Mistakes.

Feist

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door feist (@feistmusic)

Wat doe je al muzikant als er in je kleedkamer een irritante bromtoon te horen is? Feist maakt er het beste van een improviseert erop los. Kijk vooral ook het tweede deel van de video hierboven hoe ze iets moois weet te maken van de ‘note of the sad dressing room’.

Nieuwe albums

The Smile

Het nieuwe project van Thom Yorke en Jonny Greenwood van Radiohead klinkt verdacht veel als…. Radiohead. En dat is helemaal niet erg natuurlijk. Het lijkt erop dat de muzikanten door deze frisse en nieuwe aanpak weer volop energie hebben gekregen.

Ethel Cain

Na een paar sterke singles is hier het debuut van zangeres Ethel Cain en deze stelt verre van teleur. Denk aan Lana del Rey, maar dan met een donker randje en af en toe een goede gitaarsolo. Alhoewel, met deze omschrijving doen we dit erg goede album eigenlijk tekort. Luister zelf maar.

Bob uit Zuid

Bob uit Zuid schudt de Nederlandse rapscene lekker op met zijn opfokte muziek. Denk Check Your Head van de Beastie Boys, maar dan in Nederland en met teksten over vissen en honden.

Phelimuncasi

De meest vernieuwende dansmuziek komt tegenwoordig uit het zuiden van Afrika. Phelimuncasi is een trio uit het township Durban en maakt gqom, een aanstekelijke muzieksoort waarop je niet stil kunt blijven zitten. Luister maar eens naar de dansvloerhit I Don’t Feel My Legs, dan begrijp je wel waarom gqom ook Nederlandse dansvloeren aan het veroveren is.