Muziektips voor het weekend (deel 141)

Little Simz

Eind november verschijnen meestal al de eerste jaarlijstjes met onder andere de beste muziek van dat jaar. Best vreemd als je bedenkt dat het jaar nog dik een jaar heeft te gaan. Zeker als degene die vorig jaar een van de beste albums maakte plots half december met een gloednieuw album komt.

Album van de week: Little Simz

Een jaarlijstje hoort daarom in de laatste week van het jaar te verschijnen en niet eerder. Net als Spotify die met hun Wrapped de gehele decembermaand negeert. Alsof mensen die maand alleen maar naar Mariah Carey luisteren. Wij genieten de komende weken bijvoorbeeld van het nieuwe album van Little Simz. NO THANK YOU is niet zo overrompelend als zijn voorganger, maar moet het meer hebben van de diepgang en de emotie.

Samen met producer Inflo (die we vooral kennen als het meesterbrein achter Sault) heeft Little Simz een zeer persoonlijk album gemaakt. Met teksten over emoties als angst en twijfelm, maar ook over de keerzijde van de roem. Een verademing vergeleken bij de doorgaans platvloerse onderwerpkeuze van de bekende vrouwelijke rappers uit de VS. NO THANK YOU is een prachtig album waar we nog lang van gaan genieten.

Aquarium Drunkard :: 2022 Year in Review

AD

We mogen dan wel kritisch zijn op het moment dat de jaaroverzichten uitkomen, maar dat wil niet zeggen dat we dol zijn op dit soort lijstjes an sich. Al jaren is het overzicht van website Aquarium Drunkard voor ons de lijst der lijsten. Deze staat namelijk vol met prachtige albums die je voor een groot deel over het hoofd hebt gezien. Vooral tussen de reissues in hun lijst staan fantastische albums. Ons advies: bookmark deze lijst en loop alle albums af.

Alt-J

Alt-J was onlangs te gast in de studio van BBC Music en kreeg daar de opdracht om een cover te doen van een een door hun geliefd nummer van maximaal 20 jaar oud. De keuze viel op Everything Goes My Way van Metronomy dat op het geweldige album The English Riviera staat.

The Smile

Little Simz was niet de enige die een goed album uitbracht deze week. Ook supergroep The Smile deelde nieuw werk in de vorm van een live-album dat deze zomer op het Jazzfestival van Montreux is opgenomen.