Kunstenaar Pejac heeft onlangs een interessant project afgerond in één van de oudste gevangenissen van Spanje. Samen met de gedetineerden werkte hij aan drie kunstwerken binnen de muren van het gebouw.
Voor een kunstenaar als Pejac is dit een geweldige plek om te werken. Hij snijdt met zijn werk graag onderwerpen aan die normaal onbesproken blijven. Samen met de gevangenen ging hij aan de slag om dit te visualiseren tijdens het project Gold Mine. Volgens Pejac is een gevangenis een harde plek, maar wie verder kijkt, ziet ook hier verborgen schoonheid.
Natuur
Het opvallendste werk is The Shape of Days, een verwijzing naar zowel de prachtige natuur rondom gevangenis Penal de El Dueso als de keiharde realiteit binnen de muren. Uit onder andere films is het beeld bekend van de gevangene die door te turven de dagen tot de vrijheid aftelt. In dit geval vormen de strepen samen een mooie boom.
Bij Hollow Walls draait het om het verlangen naar vrijheid en de dunne grens tussen vrij zijn en vast zitten. In een nieuwe corridor tussen het cellencomplex en de buitenplaats zijn op het beton tekeningen aangebracht die de illusie van deuren wekken. Door één van de deuren die open lijkt te staan, vliegt een vogel. Het ultieme symbool van vrijheid. Voor de gevangenen een teken dat er ooit een dag komt dat ook voor hen de deur naar buiten weer open staat.
Goud
Tot slot is er Hidden Value. Dit werk verwijst naar het feit dat je soms moet zoeken om ergens de waarde van in te zien. Met behulp van verf en bladgoud maakte Pejac een trompe l’oeil die doet vermoeden dat het backboard op het basketbalveld eigenlijk van goud is. Pejac wil hiermee een alternatieve realiteit laten zien en tegelijkertijd tonen dat goud niet altijd waardevol en blinkend hoeft te zijn. Kunst om over na te denken.
Meer werk van Pejac kun je bekijken op zijn Instagram.