Muziektips voor het weekend (deel 86)

David Bowie
Foto: Frank Ockenfels

De voorspellingen voor dit weekend zijn somber. Zowel het weer als het nieuws rondom corona zit niet echt mee. Gelukkig is er altijd nog de troost en energie die muziek je kan geven. We delen graag weer wat mooie tips met je.

Album van de week: David Bowie

Traditiegetrouw zijn er aan het einde van het jaar minder reguliere releases en juist meer uitgaves van bijvoorbeeld greatest hits of boxen met uniek materiaal. Van David Bowie is er deze week een box uitgekomen met daarin een overzicht van zijn werk in de periode van 1992 tot 2001. Een periode waarin hij flirtte met genres als drum ’n bass en industrial. Dat leverde een flink aantal sterke nummers op. Ook schreef Bowie een paar van zijn mooiste liedjes in deze tijd: Something in the Air, Seven en Tuesday Child.

Daarnaast vind je in deze box een verzameling remixen en alternatieve versies, een optreden voor de BBC en de officiële uitgave van het album Toy. Deze bestaat uit liedjes waar Bowie in de jaren ’60 aan werkte. Het album zou in 2001 uitkomen, maar dat is nooit doorgegaan. Toy was sinds die tijd een populaire bootleg onder verzamelaars.

The Beatles

Get Back

De documentaireserie die Peter Jackson maakte over The Beatles is nu te zien op Disney+. Maar liefst 7,5 uur lang zie je The Beatles aan het werk aan wat uiteindelijk het album en de film Let It Be zou worden. Het album is overbekend, de film is sinds begin jaren ’80 nergens meer te zien of te koop geweest. Peter Jackson mocht aan de slag met het oorspronkelijke materiaal en maakte er een fantastisch document van. Laat je niet weerhouden door de lange speelduur, want de tijd vliegt voorbij als je aan het kijken bent.

Yard Act

Voorzichtig blikken we al vooruit naar muziekjaar 2022. Bijvoorbeeld naar 7 januari, de dag dat Yard Act hun debuutalbum uit zal brengen. De vooruitgesnelde singles maken ons hongerig naar meer. De band past perfect bij de huidige postpunk-revival in de UK, maar weet zich te onderscheiden met een eigen geluid: heerlijke basloopjes en de praatzang van James Smith. Qua tekst is Yard Act 100% punk.

Dry Cleaning

Na Europa is Dry Cleaning nu begonnen aan de verovering van de VS. Dat doe je daar natuurlijk met hulp van een van de late night talkshows. Bij Jimmy Fallon liet de band horen hoe uniek en geniaal hun geluid is.

Nieuwe albums

Julie Doiron

Voor het eerst in 9 jaar is er weer een solo-album van de Canadese singer-songwriter Julie Doiron. Muzikaal gezien zit ze hiermee ergens tussen Courtney Barnett en Bill Calahan, twee artiesten waar we graag naar luisteren. I Thought of You staat vol met ijzersterke liedjes.

R.A.P. Ferreira

In het gigantische aanbod met nieuwe rapalbums is het goed zoeken naar platen die zich echt weten te onderscheiden. Deze week is dat R.A.P. Ferreira die een rapstijl uit de jaren ’90 combineert met een experimentele, laidback productie waarin invloeden uit jazz en soul te horen zijn.