Unseen is terug met de beste hedendaagse fotografie

Unseen Amsterdam
© Robby Muller, Courtesy of Annet Gelink Gallery

Van 17 t/m 19 september staat cultuurpark Westergas in het teken van Unseen Amsterdam. De nieuwste editie van deze kunstbeurs voor hedendaagse fotografie belooft gedenkwaardig te worden. Al was het maar vanwege de ijzersterke selectie internationale deelnemers.

Opvallend aan Unseen is de aanwezigheid van meerdere topgaleries uit Europa en daarbuiten. Naast Nederland zijn onder andere Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland en Italië sterk vertegenwoordigd. Ook zijn er galeries uit Iran, Japan en de Verenigde Staten. Toch bijzonder dat Unseen in deze tijden van onzekerheid zoveel buitenlandse deelnemers heeft kunnen aantrekken.

Nieuwkomers en oudgedienden

Onder de deelnemende galeries zijn meerdere oudgedienden die grote namen presenteren. Zo kun je bij Flatland Gallery werk van Valerie Belin zien en moet je bij Ron Mandos zijn voor kunst van Erwin Olaf en Isaac Julien. Verder toont Galerie Stieglitz19 uit Antwerpen werk van Antony Cairns en kun je bij Dorothee Nilsson uit Berlijn genieten van nieuw werk van Inka & Niclas.

Daarnaast kent deze editie van Unseen een aantal veelbelovende nieuwkomers. De Amsterdamse galerie Vriend van Bavink toont werk van Jan Hoek en Ellen de Bruijne Projects, die dit jaar ook debuteert op Art Basel, komt met een presentatie van Uta Eisenreich. Uit Parijs debuteert Galerie 193, gespecialiseerd in Afrikaanse en Aziatische fotografie, met werk van Derrick Ofosu Boateng, Thandiwe Muriu, Li Hui en Samuel Cueto.

Nieuw onderdeel: Past/Present

Past/Present is een nieuwe aanvulling op het aanbod. De presentaties die hierbij horen bevatten voor het eerst in het bestaan van Unseen ook vintage fotografie van voor het jaar 2000. Dit oudere werk wordt tegenover nieuw werk van hedendaagse fotografen gezet. Zo ontstaan er bijzondere dialogen. Voor Past/Present brengt Annet Gelink Gallery werk mee van Bertien van Manen, Robby Müller en Yael Bartana en organiseert galerie Julian Sander uit Keulen een presentatie met foto’s van August Sander en Michael Somoroff.

Ook nieuw: Unbound

De nieuwe sectie Unbound toont de innoverende kant van Unseen. De focus ligt hier op grensverleggende, multidisciplinaire fotokunst. Dus fotografie die zich niet beperkt tot het platte vlak maar een stap verdergaat. Denk hier bijvoorbeeld aan driedimensionale objecten, ruimtelijke installaties en videokunst. Unbound kent een jaarlijks wisselend thema en een jaarlijks wisselende onafhankelijke curator. Onder de noemer ‘Filling the Cracks’ onderzoekt Unbound 2021 hoe de mens zich in de 21ste eeuw moet zien te verhouden tot de natuur, zowel om zich heen als in zichzelf. Dit jaar wordt Unbound gecureerd door naar Marcel Feil, vertrekkend artistiek directeur van fotografiemuseum Foam. und is een even verrassende als relevante aanvulling op het interessante aanbod van Unseen.”

Boekenmarkt

Net als in eerdere jaren organiseert Unseen ook tijdens deze editie weer een boekenmarkt. In dit populaire beursonderdeel presenteren onafhankelijke uitgevers van fotografieboeken en -magazines allerlei bijzondere publicaties. Ook staan er tal van boeklanceringen en signeersessies door fotografen gepland.

Online catalogus

Voor het eerst dit jaar staat de catalogus van Unseen op GalleryViewer. Naast alle getoonde werken, inclusief prijzen, omvat deze online catalogus de nodige achtergrondinformatie over kunstenaars en kunstwerken. Altijd handig mocht je geïnteresseerd zijn in een aankoop.

Unseen Amsterdam vindt plaats van 17 t/m 19 september 2021. Voor een bezoek aan Unseen geldt een tijdslot. Toegangskaarten & tijdsloten zijn alleen voorafgaand online te boeken.

Unseen Amsterdam
© Gohar Dashti, Untitled, From “Land/s” Series, Archival Digital Pigment Print, 105 x 140 cm, Edition of 10 + 2AP, 2019, Courtesy of Mohsen Gallery
Unseen Amsterdam
© Toshihiro Komatsu, CT (blue room 3), 2009, lambda print, 620 × 880 mm, Courtesy of KANA KAWANISHI GALLERY
Unseen Amsterdam
© Gilleam Trapenberg, New Suns Series, Photograph,175 x 140 cm, 2020. Courtesy of Galerie Ron Mandos Amsterdam
Unseen Amsterdam
© Jan Hoek, courtesy of Vriend van Bavink Gallery
Unseen Amsterdam
© Uta Eisenreich, Bongard 2, Courtesy of Ellen de Bruijne Projects
Unseen Amsterdam
© Valerie Belin, Courtesy of Flatland Gallery
Unseen Amsterdam
© Derrick Ofosu Boateng, Music Makes The Fade, Courtesy of 193 Gallery
Unseen Amsterdam
© Anastasia Samoylova Sunny Day Flooding, Hollywood, Florida, 2019. Courtesy of Galerie Caroline O’Breen.
Unseen Amsterdam
Hanna Rédling, Cold Floor, 2021, giclée print – framed, 56×70 cm, Courtesy of Erika Deák Gallery