Galerie Perrotin toont gevangenisfoto’s van JR

JR - Tehachapi
Foto’s: Camille Pajot/Galerie Perrotin. Courtesy © JR

Kunstenaar JR geeft met zijn werk vaak een stem aan mensen die normaal gesproken niet altijd gehoord worden. Denk aan ouderen, vluchtelingen, migranten, jongeren of in dit geval: gevangenen.

In oktober 2019 bracht JR een bezoek aan de Tehachapi correctional institution in het zuiden van Californië en dan in het bijzonder aan de zwaarbewaakte afdeling maximum security 4. Van zowel de gedetineerden als de bewakers maakte hij foto’s die vervolgens verwerkt werden tot een grote afbeelding die op het dak van het gebouw werd geplaatst.

Schouder aan schouder

Hierop zie je mannen die toen gedetineerd waren (en vaak nog nog steeds zijn) schouder aan schouder staan met hun bewakers. Een menselijk beeld van een plek waar vriendschap en vrijheid zeer zeldzaam zijn. De afbeelding bestaat uit 338 vellen papier die met behulp van lijm op het dak zijn aangebracht. Vervolgens zijn er met een drone foto’s van het kunstwerk gemaakt.

Na een tijd bleek de afbeelding helaas niet bestand te zijn tegen de voetstappen van de bewakers op het dak. In korte tijd was er daarom niets meer over van het project. Voor JR een reden om in februari 2020 terug te keren om nieuwe werken te maken. Dit keer op de muren in het gebouw. Dit tweede bezoek inspireerde de kunstenaar/fotograaf tot een nieuw project waarin de individuele verhalen van de gedetineerden centraal staan.

Dit heeft geresulteerd in de expositie Tehachapi die van 29 augustus tot 26 september 2020 bij Galerie Perrotin in Parijs te zien zal zijn.

Perrotin Paris
76 Rue de Turenne,
Paris 75003

JR - Tehachapi

JR - Tehachapi

JR - Tehachapi