Nieuw werk van Banksy op gevangenismuur

Als er ergens een vermoedelijk kunstwerk van Banksy opduikt is het altijd de vraag of het werk echt is of niet. Als het werk echt is dan komt de anonieme kunstenaar meestal snel met een bevestiging via Instagram.

Deze week verscheen er op de muur rondom de gevangenis in het Engelse Reading een werk dat alle kenmerken had van een heuse Banksy. Vandaag kwam de bevestiging in de vorm van een video op Instagram en YouTube. Daarbij gebruikt Banksy het overbekende jargon van Bob Ross om zijn nachtelijke activiteiten van commentaar te voorzien.

Niet alleen de link met Bob Ross is leuk, maar je ziet ook hoe Banksy ’s nachts te werk gaat met zijn combinatie van stencilkunst en graffiti. Het resultaat is dit keer een werk dat door Banksy de titel Create Escape heeft gekregen. Natuurlijk verwijst de muurschildering naar het ontsnappen uit een gevangenis, maar er is meer.

Oscar Wilde

In deze gevangenis bracht namelijk Oscar Wilde een tijd door, nadat hij in 1895 veroordeeld werd voor sodomie. In deze tijd zouden we zeggen: hij is vastgezet omdat hij homoseksueel was. De tijd in de gevangenis inspireerde Wilde onder andere tot het schrijven van het gedicht The Ballad of Reading Gaol, een aanklacht tegen de doodstraf, de Britse strafwetgeving en de omstandigheden in de gevangenis.

De Reading Prison staat overigens al sinds 2013 leeg. Sinds 2019 staat het gebouw zelfs te koop. De lokale overheid hoopt dat een investeerder het zal gaan verbouwen tot cultureel centrum. Een heuse Banksy op de muren is daarop al een mooi voorschot.

Banksy - Create Escape
Still uit de video
Banksy - Create Escape
Still uit de video