PlayStation Portal Remote Player: een (prijzige) premium handheld

De PlayStation Portal Remote Player; een (prijzige) premium handheld

Gamen on the go met console kwaliteit is in 2024 geen enkel probleem meer. Om de haverklap wordt er tegenwoordig een nieuwe concurrent voor de Steam Deck aangekondigd en als je de rapportages van Nintendo mag geloven, zijn er maar weinig huishoudens waar geen Switch staat. PlayStation heeft recentelijk ook weer een duit in het zakje gegooid met de PlayStation Portal Remote Player.  Deze handheld heeft wel wat kanttekeningen waar je rekening mee moet houden voordat je meteen naar de winkel rent om hem te kopen.

Steam Deck, Backbone of PlayStation Portal?

We hebben hier namelijk niet te maken met een dedicated gaming handheld zoals een Nintendo Switch, Steam Deck of PlayStation Vita. Zoals de naam al verklapt is de Portal een apparaat waarmee je het beeld van de PlayStation 5 kan overnemen. Je hebt nog gewoon de console nodig die aanstaat en het liefst bekabeld is verbonden met snel internet. Maar waarom game je dan niet gewoon op je TV hoor ik je vragen?

Gezien mijn gezinssituatie ben ik de perfecte doelgroep voor een dergelijk apparaat. Ik heb vier kinderen waarbij mijn oudste 7 jaar is en de jongste afgelopen december is geboren. Niet bepaald leeftijden die je wilt blootstellen aan een brullende Kratos die op het grote scherm met veel geweld een eng monster in tweeën scheurt. Als het kroost dan eenmaal op bed ligt, heb ik een partner die in een Grey’s Anatomy rewatch zit en nu ergens in seizoen 6 zit. Gezien die serie voor mijn gevoel langzamerhand 37 seizoenen heeft, heb ik lang niet altijd de TV tot mijn beschikking.

Volledig terecht gaf collega Sander op voorhand aan dat ik – als ik Remote Play wil hebben op een grotere handheld – dit ook kan doen op de Steam Deck die ik al heb. Klopt als een bus en voordat ik de Portal in mijn handen kreeg, gebruikte ik de Remote Play app al op mijn smartphone in combinatie met de Backbone. De Portal heeft op al deze devices één groot streepje voor; het is een apparaat van Sony zelf, dat puur hiervoor ontworpen is.

Wil je bijvoorbeeld Remote Play werkend krijgen op een Steam Deck, dan moet je eerst gaan sleutelen om de Chiaki app aan de praat te krijgen omdat er geen native app voor beschikbaar is. In het geval van de Portal zet je hem aan en wordt direct de PS5 uit zijn ruststand gehaald. Gebruik je de Backbone, dan ben je tijdens het gamen je smartphone “kwijt”. Druk je per ongeluk op de Backbone knop of wissel je naar een andere app, dan raak je de verbinding in Remote Play kwijt en moet je opnieuw verbinding maken. Erg rottig als je midden in een intens eindbaasgevecht zit.

Prijzig maar premium

Het is een persoonlijk iets, maar voor mij heeft de Portal qua handbaarheid ook mijn voorkeur. De Steam Deck heeft een groot 7 inch scherm, maar is vrij log en zwaar. Niet erg lekker voor langere sessies. Een Backbone is daarentegen handzamer, maar ben je qua schermgrootte afhankelijk van wat voor telefoon je erin klikt.

Kijkend naar de PlayStation Portal lijkt het op een hobbyproject regelrecht uit een aflevering van Buurman en Buurman (maar dan door een miljardenbedrijf gemaakt). Heel simpel gezegd hebben ze een witte PlayStation 5 DualSense controller gepakt, die doormidden gezaagd en er een 8 inch Lcd-scherm tussen geplakt. Dit betekent niet alleen dat hij net zo comfortabel in de hand ligt als de PS5-controller, maar ook alle features zoals de haptic feedback en adaptive triggers.

Het mag dan ‘maar’ een 60hz 1080p Lcd-scherm hebben in plaats van een OLED zoals bij de duurdere Switch en recent uitgebrachte Steam Deck, maar desalniettemin het voelt wel aan als een premium product. Dat haalt echter niet weg dat ik voor de vrij forse adviesprijs van 220 euro wel een OLED-scherm had willen zien…en Bluetooth, want dat is iets wat de concurrentie wél heeft en een groot gemis is op de Portal.

PlayStation Link

In plaats van Bluetooth heeft Sony gekozen voor hun gloednieuwe PlayStation Link-systeem; draadloze audiotechnologie die het bijvoorbeeld mogelijk maakt om eenvoudig te wisselen tussen aangesloten apparaten en ultralage latency beloofd.

De Portal is voorzien van een 3.5mm jack ingang voor een bedrade koptelefoon, maar als je met wireless headphones aan de slag wilt gaan, ben je op de portal genoodzaakt om de Pulse Elite headphone of Pulse Explore earbuds te gebruiken. Deze laatste hebben wij ook kunnen testen.

De Pulse Explore buds passen qua design volledig in de PlayStation 5-lijn. Net als bij de console zelf is het een gevalletje ‘either you hate it or love it’ en dan heb ik het zowel over de case als de daadwerkelijke oortjes zelf. De oplaadcase is door zijn formaat niet eentje die je zomaar in je broekzak meeneemt, maar wel weer stijlvol doordat je hem horizontaal openschuift om de oortjes tevoorschijn te toveren. Het was de eerste keer even puzzelen hoe ik de Explore buds in mijn oren moest stoppen, maar na een paar keer ben je eraan gewend.

De geluidskwaliteit van de Explore is heel erg goed en niet alleen voor gaming. Ook bij het luisteren naar muziek doen niet onder aan high end oortjes en gekoppeld aan je PS5 zijn ze compatible met 3D Audio games voor de beste ervaring. De oortjes koppelen aan je Portal is enorm simpel gedaan met een druk op de Link knop op de Portal zelf en die in de oplaadcase, maar om hem te koppelen aan je PS5 heb je de meegeleverde USB-A dongle nodig. De Explore ondersteunt ook een Dual Band connectie waardoor je hem tegelijkertijd gekoppeld kan hebben aan je PS5 en Portal, maar ook aan je smartphone zodat je tijdens het gamen je eigen muziek kan luisteren of tussendoor een telefoontje kan aannemen. Die verbinding met je smartphone gaat niet via Link, maar via Bluetooth.

Ja je leest het goed, de duurdere oortjes die nodig zijn voor de Portal omdat die geen Bluetooth ondersteunt, heeft zelf wel Bluetooth. Vrij krom als je het mij vraagt.

Conclusie

Het komt niet vaak voor dat ik een device wat ik test wel of niet kan aanraden. Bij de Portal zijn er teveel (persoonlijke) factoren om rekening mee te houden waardoor het echt een niche apparaat is. Met zijn adviesprijs van 220 euro is de Portal al een flinke duit voor wat je er mee kan en speelt het gebrek aan Bluetooth waardoor je een extra PlayStation Link headset moet kopen voor een soortgelijk bedrag moet kopen, zeker een rol. Dan moet je de overweging gaan maken of de DualSense controller functies en het grotere scherm je zoveel waard zijn, om niet te kiezen voor een veel goedkopere Backbone. Werkt Remote Play al niet lekker voor jou omdat je internet niet snel of stabiel genoeg is? Dan heb je sowieso al vrij weinig aan de Portal want hij boost niet je verbinding.

Kijkend naar mijn situatie past de PlayStation Portal perfect. Als kersverse vader zijn uiteraard alle uurtjes slaap heilig, maar blijf ik daarnaast ook een hardcore gamer. Door de Portal kan ik makkelijk kleine sessies spelen en hem weer wegleggen wanneer de pappaplicht roept. Ik heb thuis een glasvezelverbinding waardoor de internetsnelheid geen probleem was en ik zelfs tijdens een midweekje weg als ultieme test de PS5 thuis zonder lag kon overnemen op de vakantiepark-wifi. Hoe prachtig een game als Final Fantasy VII Remake wel niet is op mijn 4K TV, heb ik hem in aanloop naar FF7 Rebirth volledig gespeeld op de PlayStation Portal. Mét alle toeters en bellen van de DualSense controller en hoge kwaliteit geluid door de Pulse Explore oortjes, waardoor ik niet het idee heb dat ik in kwaliteit iets gemist heb.

Marc de Haas

De PlayStation Portal Remote Player; een (prijzige) premium handheld

De PlayStation Portal Remote Player; een (prijzige) premium handheld