Maak van je iPhone een handheld met Backbone

Maak van je iPhone een handheld met Backbone

Gamen op je mobiel is door de jaren heen steeds groter geworden. Voor mij persoonlijk hebben de virtuele joysticks op een touch screen nooit echt lekker aangevoeld. Het is te ‘zweverig’ en ik mis de fysieke feedback. Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om bijvoorbeeld een controller aan te sluiten via Bluetooth, maar dat zorgt weer voor een afstand tussen de controller en je (al kleinere) smartphone scherm. Met de Backbone is dit niet meer het geval.

De Backbone is een speciale controllercase waar je jouw iPhone inschuift en verbindt via een de Lightning port. Vervolgens installeer je nog even de optionele app en je bent klaar voor gebruik.

De ‘controller’ is voorzien van alle knoppen die je tegenwoordig gewend bent van je reguliere controller. Schouderknoppen, een (lekker werkende!) D-Pad, analoge sticks die in geklikt kunnen worden en zelfs een capture knop voor het snel maken van screenshots, en video’s. Alle buttons hebben een clicky feeling waarbij je ook echt het gevoel krijgt knoppen in te drukken. Het maakt van jouw smartphone een handheld console zoals we dat de laatste jaren hebben leren kennen bij de Nintendo Switch.

Koptelefoon

Backbone gaat nog een stukje verder dan dat en biedt hij Lightning passthrough zodat je tussendoor je telefoon kan opladen (al gebruikt de Backbone erg weinig van je batterij) en een 3.5mm jack ingang om makkelijk een koptelefoon kan aansluiten. Iets wat de recente modellen van de iPhone natuurlijk achterwegen hebben gelaten en je nu een speciale dongle voor moet gebruiken.

Waarom die eerdergenoemde app installeren als hij optioneel is? Hij toont je meteen de momenteel geïnstalleerde games en applicaties die compatible zijn, biedt suggesties voor andere games en geeft je toegang tot recente door jou gemaakte captures en trending highlights van andere gamers in één centrale hub. Ook weer zoiets waardoor de Backbone verdergaat dan de gemiddelde third party controllercase die je vaak heel goedkoop ziet liggen bij de Action.

Maar wat kan je dan zoal op een iPhone spelen naast games zoals Candy Crush waarbij je ook nog eens een controller kan gebruiken? Grote games zoals Call of Duty Mobile, Fortnite en Minecraft bieden allemaal ondersteuning voor de Backbone. Eerder heb ik Apple’s eigen gamingservice Apple Arcade al eens onder de loep genomen en deze staat bomvol met hoge kwaliteit games die controller support bieden zoals Oceanhorn, The Pathless, Little Orpheus en Manifold Garden.

Maak van je iPhone een handheld met Backbone

Daarnaast is wat mij betreft ook op gamegebied streaming de toekomst waarbij partijen als PlayStation en Xbox jou nu al in staat brengen om je favoriete console te streamen naar je smartdevice via Remote Play bij PlayStation en xCloud aan de kant van Xbox. Heb je een stabiele (snelle) internetverbinding? Dan kan je gewoon letterlijk de games spelen die je ook op je grote tv speelt en door de Backbone voelde het tijdens het testen ook bijna aan alsof ik dat deed. Bijna? Klopt, want de Backbone heeft geen ondersteuning voor het trillen wat reguliere controllers wel doen.

Hoesje

Het enige kleine minpuntje wat ik heb met de Backbone is dat je de iPhone uit zijn hoesje moet halen om hem goed te laten passen. Zelf maak ik gebruik van het officiële transparante Apple Magsafe hoesje voor de iPhone 12 en hoewel deze al vrij dun is, komt de lightning port niet in de buurt van waar je hem moet bevestigen. Laat een vrij dure smartphone nou niet iets zijn wat ik graag zonder enige vorm van bescherming gebruik.

Geïnteresseerd in de Backbone? Je kan hem bestellen via hun website, waar je ook meteen kan zien welke games en diensten compatible zijn met het device.

Marc de Haas

Maak van je iPhone een handheld met Backbone

Maak van je iPhone een handheld met Backbone

Maak van je iPhone een handheld met Backbone