Review: Uncharted: Legacy of Thieves

Review: Uncharted: Legacy of Thieves

Fans moesten er lang op wachten, maar toen in 2016 eindelijk het langverwachte vierde deel in de Uncharted-serie verscheen was het baanbrekend! Niet alleen visueel enorm indrukwekkend door de stap naar de volgende generatie van consoles, maar ook het spektakel en het verhaal wat het avontuur van Nathan Drake moest afsluiten. Nu zes jaar later maakt de game op PlayStation 5 nog meer indruk, gebundeld met The Lost Legacy-uitbreiding in Uncharted: Legacy of Thieves.

Laten we vooropstellen dat je hoe dan ook geen slechte koop kan hebben met wat hier geboden wordt. Zowel Uncharted 4 als the Lost Legacy zijn beiden exceptioneel goede games! De verhuizing naar PlayStation 5 brengt echter net die kwaliteitsverbeteringen die het origineel miste. Ten eerste is de resolutie van 1080p naar 4k opgewaardeerd en ziet dit er dankzij de HDR-ondersteuning intens prachtig uit. Waar de personages een klein beetje hun leeftijd laten zien, is het de wereld die je er echt insleurt. Van het zonnige Spanje, waar Drake langs de muren van een eeuwenoud wit fort klimt tot het uitzicht op één van de Indiase heuvels in The Lost Legacy – de wereld ademt en oogt nog waanzinniger dan ooit.

Frames en trillingen

Maar vanuit een gameplay perspectief is een belangrijkere toevoeging misschien de stabiele 60 frames per seconde die alles heerlijk soepel laat verlopen. Dit kan het op Interlaced 4K (1440p) waar de native 4K versie op 30 frames gelimiteerd wordt, zoals het origineel. Kan jouw televisie 120fps aan, dan is dit ook een optie – zij het wel in een 1080p resolutie. Maar gezien we dit op PlayStation 5 spelen is de mooiste toevoeging het gebruik van de Dual Sense controller. Ik kan er niet bij dat we inmiddels meer dan een jaar verder zijn en er nog steeds zo weinig games zijn die gebruik maken van de geavanceerde trillingen en de adaptieve trekkers die deze controller heeft. In Uncharted: Legacy of Thieves voel je de regen bijvoorbeeld, maar niet zo overdreven als Returnal deed. Nee, in Uncharted is het subtiel en exact zoals je het zou verwachten. Maar ook vuurwapens die anders voelen in hun trillingen en hoe zwaar de trekker voelt of het gaspedaal van je voertuig. Alles zorgt voor meer immersie en een uiteindelijk veel betere ervaring.

Waanzinnige games

Die ervaring is uit zichzelf al uitstekend, want zoals gezegd zijn deze beide titels stuk voor stuk fantastisch. Uncharted 4 voelde als een evolutie in gameplay met veel verfijnde elementen en wist vooral in de eerste helft zich in te houden en ruimte te geven voor het verhaal. In de ontknopende hoofdstukken gaan de stakes snel omhoog en dat is ook waar ik (opnieuw) met open mond zat van de prachtige natuur en spectaculaire scènes. Want, zoals collega Marc geregeld zegt, Uncharted is als een popcorn actie film. Het ene moment wordt Nate aan een
touw meegesleept door een trein, een andere keer heb je rustige zelfreflectie in een prachtige klim over de rotsen. De schietsecties voelen (ha letterlijk) nu interessanter door de controller feedback, maar blijven de vreemde eend in de bijt. Nathan Drake is namelijk een heerlijk
personage: grappig, zorgzaam, lief en vindingrijk, die vervolgens wel zonder blikken of blozen hele legers uitmoord met vuurwapens en granaten. Er is veel geschreven over deze dissonantie en ik had gehoopt dat uitstapje The Lost Legacy, waar Nate verruild wordt voor Chloë, een gokje zou wagen om dit eruit te laten. Uiteindelijk maakt het niet veel uit wanneer je het gewoon ziet als plezier – en boy, wat heb ik dat gehad met het herspelen van deze games in een nieuw jasje.

Conclusie

Op PlayStation 4 waren Uncharted 4 en The Lost Legacy al de beste adventure games beschikbaar en deze PlayStation 5-versie doet daar een dikke schep bovenop. Een 4K-resolutie, stabiele en veel hogere framerates plus een uitstekende implementatie van feedback van diens controller, maken deze PS5-iteratie een nieuwe tocht door de wereld het helemaal waard. De games zijn grappig, zalig om te spelen en zien er fantastisch uit. De schiet-scenes voelen wat gek, zeker in de uitbreiding, maar uiteindelijk mag dat het popcornavontuur niet in de weg zitten. Een absolute aanrader voor haast iedere PlayStation 5-bezitter, zeker wanneer je één of beide games nog nooit eerder speelde!

Sander Noordijk

Review: Uncharted: Legacy of Thieves