PlayStation VR 2 – de games

PSVR2

Bij de launch van de PlayStation VR 2 (PSVR2) schreef ik al over de nieuwe VR-headset van Sony en hoe erg ik te spreken was over de kwaliteit van zowel de headset als de controllers. Maar wat is een VR headset zonder de games? Hoogste tijd om eens te kijken naar de toppers die de afgelopen maanden zijn uitgekomen.

De exclusieve PSVR2-games

Het grootste probleem waarom de eerste PlayStation VR niet het grote succes is geworden was het gebrek aan support en dan met name vanuit de first party studio’s. Op het moment van schrijven bestaat de catalogus van de PlayStation VR 2 voor het grootste gedeelte uit games die op de vorige headset of op concurrerende VR brillen zoals de populaire Meta Quest 2 al beschikbaar zijn.
Toch is er een handjevol games die alleen op de PSVR 2 gespeeld kunnen worden:

Horizon Call of the Mountain

Horizon Call of the Mountain

Het was dé game die Sony toonde in de marketing rondom de PSVR2. Niet alleen vanwege de grafische pracht en praal, maar ook wat je met de Sense controllers kon doen. Net als in de “gewone” Horizon-games, speelt boogschieten op grote robotdino’s en het beklimmen van bergen namelijk een groot onderdeel in Call of the Mountain.

Je speelt voor de verandering niet met Aloy, maar komt haar (en andere personages) gaandeweg wel tegen. Ben je een fan van de Horizon-games, dan is dat iets wat ongetwijfeld een grijns op je gezicht zal toveren. Als dat het niet voor elkaar krijgt, doet het oog in oog staan met een Watcher of een gigantische Thunderjaw dat sowieso. Hoewel de game zich tussen twee missies van Horizon: Zero Dawn afspeelt qua timeline, hoef je die of de sequel Horizon: Forbidden West niet te hebben gespeeld.

Gran Turismo 7

Je zou zeggen dat Horizon de grote showstopper zou zijn voor de PSVR2, maar die eer gaat toch naar Gran Turismo 7. Nadat de update beschikbaar was gekomen en ik de game opstartte was ik in eerste instantie bang dat ik iets fout had gedaan. De beelden die ik in de headset zag waren namelijk gewoon als op de TV. Maar wat begint als een platte weergave die je ook hebt als je een non-vr game op de PSVR2 speelt, verandert als sneeuw voor de zon het moment dat je een race start.

Je zit vanaf dat moment in de auto en waar Gran Turismo 7 al een indrukwekkende game is op de TV, biedt de extra VR dimensie een ervaring die je meegemaakt moet hebben. Het maakt daarbij niet uit dat je geen super deluxe race opstelling hebt en gewoon speelt met de PS5 DualSense controller.

Resident Evil Village

Net als Gran Turismo 7 is Resident Evil Village een game die al even uit was en achteraf een VR-modus heeft gekregen. Het wachten was het overigens meer dan waard, want zelfs als je Village eerder hebt uitgespeeld, is het opnieuw spelen in VR een gave ervaring. Het gaat hier dan ook niet om een klein stukje dat ze naar VR hebben omgetoverd, maar de volledige game van begin tot eind. Iets wat Capcom destijds bij Resident Evil VII ook al had gedaan.

Alsof de game op je gewone TV nog niet eng genoeg was, gaat het in VR net dat extra stapje verder en komt het survival horror element nog beter naar voren doordat je bijvoorbeeld de wapens zelf dient te herladen. Iets wat in het heetst van het moment als je aangevallen wordt door een weerwolf voor de nodige (mentale) chaos zorgt.

Dit is overigens niet de enige Resident Evil ervaring op de PSVR2; op dit moment is Capcom bezig met een VR-versie van de Resident Evil 4 Remake die een paar maanden geleden uitkwam.

Fantavision 202X

Ergens is het zonde dat Fantavision 202X niet op tijd af was voor de launch van de PSVR2. De originele Fantavision was namelijk een launch game van de PlayStation 2. Gezien het hier gaat om een game waarbij je vuurwerk moet laten ontploffen, hebben we het hier over een letterlijke knaller van een game (sorry, ik kon het niet laten).

Niet bekend met het origineel? Fantavision en nu Fantavision 202X zijn puzzel games waarbij je combo’s moet maken met het vuurwerk in de lucht om een zo hoog mogelijke score neer te zetten en tegelijkertijd een geweldige lichtshow te maken. Fantavision 202X is ook buiten de VR headset te spelen, maar het is extra gaaf om door het vuurwerk heen te vliegen als je het laat knallen.

Synapse

Synapse

De laatste game uit dit lijstje is ook de meest nieuwe. Zo nieuw, dat hij nog maar net een weekje uit is. Synapse is wat je krijgt als je films zoals Inception en The Cell omzet in een game. Jij speelt een agent die in het hoofd duikt van een kwaadaardige Kolonel die een grootschalige aanvalt plant. Aan jou om uit zijn geheugen informatie te winnen…terwijl je daar flink huishoudt met verschillende guns en telekinetische krachten. Dit is zo’n game waarbij de gameplay verdraaid lekker werkt en waar je na een paar potjes spelen zonder problemen aan het schieten bent met je ene hand, terwijl je met je andere hand een explosief vat gooit naar je vijanden met je krachten. Kortom; je voelt je een badass.

Synapse is niet alleen een first person shooter, maar ook een roguelike wat betekent dat ieder potje dat je speelt, net wat anders zal gaan. Doodgaan is geen probleem en biedt jou juist de mogelijkheid om je personage te upgraden waarna je mogelijk verder komt tijdens de volgende run. Dat de hoofdpersonen worden ingesproken door niemand minder dan David Hayter (Solid Snake in Metal Gear Solid) en Jennifer Hale (Mass Effects’ Command Shephard en honderden andere stemmen) helpt ook zeker mee om Synapse net dat extra stukje polish te geven.

Overige aanraders

Zoals ik al eerder zei is een gros van de PSVR2 games ook op andere headsets te spelen; maar je leest dit artikel vast niet om advies te krijgen over welke games jij het beste op je Meta Quest 2 kan spelen.

Tetris Effect: Connected

Mijn favoriete game by far op de PSVR2 moet toch wel Tetris Effect: Connected zijn. Ik ben van kinds af aan al een groot fan van Tetris en vanaf het moment dat ik Tetris Effect op de PlayStation 4 ervaarde (wat oprecht het beste woord er voor is), wilde ik nooit meer een andere variant spelen. Ieder level heeft zijn eigen visuele thema met bijpassende muziek en terwijl je aan het spelen bent gebeurt er om het speelveld genoeg moois. En dat was voordat ik überhaupt de VR-versie ervan had gespeeld. Eerlijk toegegeven was deze op de eerste PlayStation VR al beschikbaar, maar ben ik er nooit aan toegekomen om die uit te proberen. Iets waar ik achteraf gezien spijt van heb.

Het VR-element is absoluut geen gimmick en de beelden die in 2D al psychedelisch zijn, zijn in VR al helemaal trippend. Ik heb in mijn leven nog nooit drugs gebruikt (cross my heart), maar als ik de verhalen mag geloven moet het spelen van Tetris Effect in VR een ervaring zijn die het dichts in de buurt komt van paddo’s gebruiken. Laat ik het zo zeggen; tegen het einde van mijn speelsessies betrapte ik me er soms op dat ik vergat te slikken en er net geen kwijl uit mijn mondhoeken kwam.

Pistol Whip

Denk je aan gamen op een VR headset, dan is Beat Saber vaak de eerste titel die genoemd wordt. De ritme game waarbij je op de beat van muziek gekleurde blokken met lightsabers kapot moet slaan is al jarenlang een hit en wordt zelfs gebruikt als workout app. Tegelijkertijd zijn er meer games die in hetzelfde straatje vallen, waaronder Pistol Whip. Als speler sta je gewapend met een pistool op een lopende band en moet je als een ware John Wick vijanden neerschieten en virtuele kogels ontwijken door daadwerkelijke heen en weer te bewegen. Dat alles gaat op de beat van pompende techno beats waarbij ik het knap vind als je je hoofd stil kan houden.

Beat Saber is dan wel de game die je een flinke workout kan geven, maar Pistol Whip staat op een goede tweede plek. Na een paar potjes achter elkaar zal je namelijk flink zweten door het heen en weer dodgen.

Tentacular

Een game die het hele VR element een stuk minder serieus neemt is Tentacular. Jij speelt als een enorme Kaiju die tegelijkertijd een inwoner is van een pittoresk eilandje. Je wordt zestien jaar wat betekent dat het de hoogste tijd is om iets terug te doen voor de samenleving en dat doe je in de vorm van opdrachten uitvoeren…mits je daar zin in hebt tenminste. Of je nou per ongeluk een inwoner van het eilandje de verte in slingert met je arm tentakel of een willekeurig voorwerp gebruikt om volledige Jenga-achtige toren aan scheepscontainers omkiepert; binnen no time heb je de grootste lol.

Dit is ook typisch zo’n game die je bij iedereen die voor de allereerste keer een VR-headset opzet kan opstarten waarna ze zonder problemen laat spelen. Een game waarmee je de lol (en de kracht) van VR kan aantonen.

Kayak VR: Mirage

Kayak VR Mirage

Wil je eens wat anders dan schieten of druk met je armen wapperen op de beat? Dan kan je met Kayak VR: Mirage…je raadt het al; kajakken in een virtuele kajak.
Voordat je losgelaten wordt op de wateren met fotorealistische omgevingen krijg je de mogelijkheid om te oefenen in een zwembad. Iets wat eerlijk gezegd geen overbodige luxe is, want het peddelen kan nog verdraaid lastig zijn omdat het realistisch ingestoken wordt.

De vier omgevingen waar je vervolgens kan varen zijn stuk voor stuk indrukwekkend op het gebied van zowel visuals als geluid en biedt een rustgevende ervaring. Het is dan ook niet zo zeer een game zoals de andere titels uit de lijst, al kan je wel snellere tijden proberen neer te zetten dan andere spelers, maar persoonlijk vind ik dat je hier de core van Kayak VR teniet doet.

Unplugged: Air Guitar

Van alle games die ik heb gespeeld op de PSVR2, moet Unplugged toch wel degene zijn waarbij ik meteen dacht “Dit is de perfecte Mixed Grill VR-game”. We houden hier allemaal van muziek en als er een lekkere (heftige) gitaar in zit is het alleen maar beter. Zoals de titel al verklapt is dit een rhythm game zoals Guitar Hero, maar moet je de juiste noten raken op een virtuele luchtgitaar. De hand tracking werkt verdraaid goed en het virtuele publiek waar je voor speelt zorgt voor de nodige motivatie om je best te doen. Als je mentor – niemand minder dan Steel Panther’s Satchel – dat al niet voor elkaar kreeg.

Het grootste nadeel van deze game? Je staat gigantisch voor schut bij de mensen die bij je in de kamer zitten terwijl jij aan het rocken bent op je luchtgitaar. Daarnaast zijn er op de andere headsets al meerdere DLC packs beschikbaar, die op de PSVR2 nog moeten verschijnen.

Marc de Haas