Posters voor beroemde films die nooit zijn gemaakt

Kaleidoscope

Regisseurs beginnen soms aan film om deze om wat voor reden dan ook nooit af te maken. Grafisch ontwerper Fernando Reza maakte een serie posters voor films die we nooit zullen zien.

Kaleidoscope

Als eerste is er Kaleidoscope van Alfred Hitchcock. Dit was de beoogde opvolger van Shadow of a Doubt. Hitchcock was al druk bezig met de opnamen toen men er bij de filmmaatschappij lucht van kreeg hoe veel seks en geweld in de film zat. Dit was een reden om Hitchcock dringend te verzoeken het project af te blazen. Online zijn er volop foto’s en zelfs bewegende beelden uit Kaleidoscope te vinden.

At The Mountains of Madness

At The Mountains of Madness

Guillermo Del Toro is dit jaar de grote favoriet bij de Oscars met zijn The Shape of Water. In de periode 2010-2012 was hij druk met een project dat de naam At The Mountains of Madness draagt. Dit is een bewerking van een boek van H.P. Lovecraft over een expeditie die op Antarctica restanten van een oude beschaving ontdekt.

Het project loopt uiteindelijk door een paar oorzaken vast. Ten eerste is er de film Prometheus van Ridley Scott uit 2012 waarin een aantal overeenkomstige verhaallijnen te vinden is. Daarnaast is er ook een discussie over welke leeftijdklasse de film zou moeten krijgen. De geldschieters willen een PG-13 om een zo breed mogelijk publiek te trekken, maar de regisseur kiest liever voor artistieke vrijheid en een R-rating. Ruzie over geld zorgt er dus uiteindelijk voor dat deze film, met Tom Cruise in de hoofdrol, er nooit komt.

Ronnie Rocket

Ronnie Rocket

Zeg nooit nooit bij types als David Lynch. Al sinds 1978 is hij wel of niet aan het werk aan de film Ronnie Rocket. In de film draait het om twee verhalen. Een detective is in een vervallen stad op zoek naar een manier om te ontsnappen. Tegelijkertijd zitten mannen die constant donuts eten achter hem aan. Zij blijken de handlangers van de man die de baas is van de stad. Via het elektriciteitsnet van de stad weet deze Hank Bartell de bevolking in zijn macht te houden.

Tegelijkertijd loopt er ook een verhaal over een misvormde man die zich door plastische chirurgie laat ombouwen tot superheld Ronnie Rocket. Hij heeft de kracht om op elk moment elektriciteit te gebruiken. Deze kracht zet hij vooral in om een beroemde rockster te worden.

In 1978 heeft Lynch de eerste plannen voor de film, maar hij krijgt dan niet genoeg geld bij elkaar. In 1986 volgt een tweede poging. Er is een vernieuwd script, een gewenste cast en plannen om daadwerkelijk te gaan filmen, maar weer loopt het spaak door het ontbreken van geld. Sindsdien duikt regelmatig het gerucht op dat David Lynch weer plannen heeft voor de uiteindelijke verfilming.

Giraffes on Horseback Salad

giraffes on Horseback Salad

Kunstenaar Salvador Dalí werkte regelmatig aan films. Denk maar aan Un Chien Andalou met Luis Buñuel of de samenwerkingen met Walt Disney. In 1937 waren er plannen voor een samenwerking tussen de kunstenaar en The Marx Brothers. Deze plannen kwamen voort uit de vriendschap tussen Salvador Dalí en Harpo Marx. Zij bedachten een film waarin een man verliefd is op een vrouw wiens gezicht het publiek niet te zien krijgt.

De film zou vol absurde scenes moeten zitten zoals giraffen met gasmaskers en Harpo die dwergen vangt met een net. Groucho en Chico vonden de film echter verre van grappig en wilden niet meewerken. Dit zorgde ervoor dat de plannen uiteindelijk niet doorgingen. In 1965 wilde regisseur Alejandro Jodorowsky het boek Dune van Frank Herbert verfilmen. Voor de rol van keizer had hij Dalí in gedachten. Als voorwaarde stelde hij dat er giraffen met gasmaskers in de film zouden moeten zitten. De 14 uur durende versie van Jodorowsky is er nooit gekomen. In 1984 maakte David Lynch een verfilming van het boek.

The Aryan Papers

The Aryan Papers

Stanley Kurbrick heeft wel meer onvoltooide films op zijn naam staan, Napoleon is waarschijnlijk de bekendste daarvan, maar The Aryan Papers is de interessantste. Kubrick liep al een tijd rond om een film over de Holocaust te maken. Een eerste poging met scriptschrijver Isaac Bashevis Singer liep op niks uit, waarna Kubrick aan de slag ging met Full Metal Jacket. Na deze film pakte de regisseur de draad weer op. Dit keer was het uitgangspunt de roman Wartime Lies van Louis Begley.

In dit boek gaat het over Tania en haar neefje Maciak die zich in een ghetto schuilhouden voor de nazi’s. Uma Thurman was als eerste gecast voor de rol van Tania, maar Kubrick koos uiteindelijk voor Johanna ter Steege. Om de film zo authentiek mogelijk te maken reisde Kubrick door Polen, Tsjechië en Slowakije op zoek naar locaties en inspiratie. Het sombere verhaal zorgde echter dat Kubrick steeds meer last kreeg van depressies. Toen hij vervolgens merkte dat zijn vriend Steven Spielberg met een soortgelijke film bezig was (Schindler’s List) besloot hij te stoppen met het project.

De prachtige posters van deze onvoltooide films zijn te koop via de website van Fernando Reza.