Het bizarre kookboek van Salvador Dali

kookboek van Dali

In 1973 bracht kunstenaar Salvador Dali een kookboek op de markt. Zoals je wel kunt verwachten was dit geen gewoon boek met simpele recepten, maar een surrealistische en bizar werk vol kunst en vreemde gerechten.

Het boek bevat 136 recepten, waaronder: 1000 jaar oude eieren, kalfskoteletten gevuld met slakken, kikkerpasteitjes en toffee met dennenappel. Alle gerechten zijn verdeeld over 12 hoofdstukken. Een deel van het boek is gewijd aan afrodisiaca. Bij de recepten zitten foto’s en collages die door Dali zelf zijn gemaakt of bedacht. Het geeft je direct een idee van het feit dat dit boek misschien meer om te lezen dan om uit te koken is.

Goed en extravagant

Als 6-jarige wilde Dali al kok worden. Dat is er nooit van gekomen, maar hij hield wel van goed en extravagant eten. Beroemd en berucht waren de diners die hij samen met zijn vrouw Gala organiseerde. Gasten moesten verkleed komen en rond de tafel liepen vaak wilde dieren. Het boek Dalí: Les Diners de Gala geeft een goede indruk van wat er tijdens deze feesten op tafel kwam. De recepten lijken bizar, maar zijn vaak gebaseerd op het eten uit de beste Parijse restaurants in die tijd. Dat was over het algemeen weldadig en groots, vandaar dat er in het boek een waarschuwing staat dat de recepten niet geschikt zijn voor mensen die hun calorieën tellen.

Na ruim 40 jaar komt het boek dankzij uitgeverij Taschen weer op de markt. De verwachte publicatiedatum is 20 november. Een ander boek van Dali dat dit jaar opnieuw is uitgebracht is een door hem geïllustreerde versie van Alice in Wonderland.

kookboek van Dali

kookboek van Dali

kookboek van Dali

kookboek van Dali

kookboek van Dali

kookboek van Dali

kookboek van Dali

kookboek van Dali

kookboek van Dali