Naar Lowlands met Tommy Jeans

Saba
Saba. Foto: Eva Wertheimer

Een festival als Lowlands is natuurlijk meer dan alleen muziek. Ook mode speelt tegenwoordig een grote rol. Hiervoor kun je dit jaar naar The Block.

Op deze plek naast de Bravo vind je grote en kleine merken die allemaal op geheel eigen wijze het festivalgevoel versterken. Dat Tommy Jeans één van die merken is, valt bij aankomst direct op. De rode containers met daarop groot het logo van Tommy Jeans zijn een blikvanger én een plek waar mensen zich graag laten fotograferen in hun beste festivaloutfit.

Winkels

Via een trap kom je boven op een pleintje terecht waar kleine winkels te vinden zijn van merken als Obey, In Gold We Trust en Zeedijk 60. De shop van Tommy Jeans is anders. Hier is namelijk niets te koop, maar is er des te meer te beleven. DJ’s zorgen voor lekkere muziek en aan de muur hangen ingelijste klassiekers uit de geschiedenis van het merk. Het laat zien dat Tommy Jeans stevige wortels heeft in de muziekcultuur en dan hiphop en R&B in het bijzonder.

Achterin staan nog twee arcades waarop je old school videogames kunt spelen. Daarachter lijkt zich een doodgewone uitgang te bevinden, maar niets is minder waar. Met een beetje geluk mag je door de deur en kun je de trap af, naar een geheime plek. Plots sta je in een coole nachtclub, inclusief bar en DJ-Booth. Het hele weekend draaien er DJ’s en zijn er optredens. Onder andere rappers SABA, Sevn Alias en Young Ellens komen langs.

Polsbandje

Wie de stand van Tommy Jeans bezoekt, zal aan de muur een tijdschema vinden. Als je vervolgens op tijd weer terug bent, kun je in het bezit komen van een polsbandje waarmee je naar binnen kunt. Er is namelijk slechts ruimte voor 300 personen in de club. Ben je op Lowlands dit jaar, dan moet je hier zeker even komen kijken.

Wij mochten op uitnodiging van Tommy Jeans op de vroege vrijdagmiddag alvast een kijkje nemen. In de club onder de stand zagen we de Vlaamse DJ Black Mamba aan het werk met een eclectische set. Later op de avond zagen we haar vervolgens een volgepakte Hacienda in vuur en vlam zetten. Na het bezoek aan Tommy Jeans en een heerlijke lunch van de mensen van dit merk was er nog volop tijd om de rest van het festival te ontdekken.

Wandelen

Zoals altijd hadden we van te voren een aantal namen in het blokkenschema omcirkeld en zoals altijd kwam daar maar weinig van terecht. Lowlands is immers veel meer dan alleen bandjes kijken. Veel tijd gaat ook zitten in het rondwandelen, mensen kijken, vrienden tegenkomen, een biertje met ze drinken en keuzes maken uit het gigantische aanbod aan lekker eten.

Wat dat laatste betreft. Het valt op dat de keuze voor vegan en vega steeds groter aan het worden is. Wij proefden onder andere een zeer smakelijke vegan Philly Cheesesteak en aten smakelijke salades met gele biet. Wat een verschil met de laatste keer Lowlands toen we een heel weekend op frituur en pizza leefden. Alleen het aanbod in bier en wijn mag verbeterd worden. Er was een kleine stand met speciaalbier, maar die kan spannender.

Muziek

Dan de muziek. Omdat we niet met de intentie om muziek te recenseren op het festival waren, hebben we vooral korte stukjes van optredens gezien en hebben we veel gewandeld tussen de verschillende tenten en podia. Als eerste pakken een stukje mee van de spannende electropop van het Nederlandse Meetsysteem. Daarna duiken we de India in voor de felle punk van Slaves. Ook pakken we een stukje mee van Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen, maar de Lima is zo vol dat we niet echt een goed beeld van dat optreden hebben gekregen.

Dan maar naar Jungle in een volgepakte Bravo. Heerlijke muziek, maar onze plek in de tent is niet zo goed. We hebben de pech dat veel mensen langslopen en dat de buurman vol trots en op luide toon aan het vertellen is over zijn dwergpapegaaien. We hebben de keus om dieper de Bravo in de gaan of naar de Heineken te wandelen voor The Streets.

Original Pirate Material

Dat laatste blijkt een gouden keuze, want Mike Skinner is op dreef en de setlist bestaat vooral uit klassiekers van het album Original Pirate Material. Het levert een fijne trip down memory lane op. Muzikaal was het wat rommelig, maar de sfeer maakte alles goed. Na The Streets pakken we het einde mee van Fontaines D.C. en krijgen precies alle nummers die we wilden horen. Heerlijk!

In plaats van artiesten die we van te voren graag wilden zien, zoals Jorja Smith en Rimon komen we terecht bij Ziggy Marley. Daar horen we heerlijke klassieke reggae. Met als bonus ook wat werk van Ziggy’s beroemde vader. Altijd goed. We sluiten de dag af bij The Good, The Bad & The Queen om daarna te gaan dansen in afwisselend de Armadillow en Hacienda. Het was weer erg fijn om terug te zijn op Lowlands. Bedankt Tommy Jeans voor de uitnodiging!

De stand van Tommy Jeans op Lowlands

Sevn Alias
Sevn Alias. Foto: Eva Wertheimer
Pac-Man
Tegenover de Alpha kun je een geweldige potje Pac-Man spelen.

Lowlands

Lowlands