Recensie: Caspar Janssen – Het bijenbalkon

Red de bij!

Overal zie je initiatieven om bijen te redden, maar je kunt ook zelf je steentje bijdragen. Gewoon door de juiste planten aan te bieden. Dat kan zelfs op een bescheiden balkon in de grote stad, zoals Caspar Janssen laat zien in zijn boek Het bijenbalkon.

Niet zeuren, maar doen! Dat was het motto van Janssen toen hij in het voorjaar van 2019 besloot om zijn troosteloze balkon om te toveren tot een paradijs voor bijen en andere insecten. Zonder noemenswaardige kennis van planten of insecten ging hij aan de slag. De voor de hand liggende eerste stap lijkt een ritje naar het lokale tuincentrum, maar dat is dus niet de juiste stap. Of beter gezegd: vaak niet de juiste stap.

Nectar en stuifmeel

Bij de meeste tuincentra kom je prachtige planten tegen met mooie bloemen. Zeer geschikt voor insecten zou je denken, maar dat klopt dus niet. Veel planten die voor het uiterlijk zijn gekweekt produceren nagenoeg geen nectar en stuifmeel en zijn dus waardeloos voor de bijen. Daarnaast heb je ook het gegeven dat exotische planten niet interessant zijn voor inheemse insecten en dat er in de commerciële plantenteelt vaak veel te veel gif wordt gebruikt.

Beter is het dus om te investeren in biologisch gekweekte inheemse plantensoorten. In het boek krijg je volop tips over welke soorten geschikt zijn en waar je ze vandaan kunt halen. Vrijwel overal is er in de buurt wel een biologische kweker of tuinder met hart voor de natuur te vinden. Met deze planten creëer je in no-time een paradijs voor bijen en vlinders.

Fanatiek

In het boek beschrijft Caspar Janssen op eerlijke en enthousiaste wijze wat zijn investering oplevert. Behoorlijk fanatiek noteert hij alle soorten bijen, vlinders, wespen en vogels die een bezoek brengen aan zijn balkon en hoe de planten het doen. Met hulp van wat ingeroepen deskundigen finetunet hij het aanbod op het balkon. Dat levert voor de lezer weer interessante tips op.

Persoonlijk heeft het boek mij de ogen geopend. In plaats van een balkon heb ik twee dakterrassen. Ook daar moet alles in potten worden gezet. Naar aanleiding van dit boek zal ik binnenkort een bezoek brengen aan een lokale biologische kwekerij in de buurt (Boskoop in mijn geval) voor wat planten die zowel mooi staan als nuttig zijn voor de biodiversiteit.

Slachtafval

Ook heeft Het bijenbalkon gezorgd dat ik niet meer klakkeloos zakken potgrond koop bij het tuincentrum of de supermarkt. Deze zakken bevatten een zowel slachtafval uit de vleesindustrie (bloedmeel en beendermeel) als veengrond, waarvoor natuurgebieden in Duitsland en de Baltische Staten worden verwoest.

Het Bijenbalkon is enerzijds een prettig leesbaar boek over een fanatiekeling die van een kaal balkon een mooi stukje natuur maakte, maar ook een leidraad voor hoe we duurzaam en milieuvriendelijk kunnen tuinieren.