Tuin vol kunstwerken prachtig gedocumenteerd

Mon Jardin
Kleine tuin Champavoy

Het dorpje Omont in het noorden van Frankrijk huisvest honderden kunstwerken en installaties. Ze zijn te bewonderen in twee kunsttuinen die liggen langs de oevers van een meer. Deze unieke plek, genaamd Mon Jardin, is gecreëerd door de Nederlandse kunstenares Sam.

Een aantal jaren geleden is de 74-jarige Sam (geboren Wilmy Peeters) samen met haar man Hans Dekkers neergestreken in de Champagne Ardennes. Nederland besloten ze voorgoed achter zich te laten. Ondanks dit weloverwogen besluit duurde het echter een tijdje voordat kunstenares Sam haar draai had gevonden in Frankrijk. Toen ze op een gegeven moment bij de pakken neerzat, zei haar man dat ze echt iets moest gaan doen met haar tranen. Aldus geschiedde.

Levenswerk

Het resultaat is Mon Jardin, een grote en een kleinere tuin wemelend van de kunst. Voor Sam is het natuurlijk veel meer dan een kunsttuin. Het is haar leven, vol herinneringen, angsten en dromen. Dagelijks wordt er aan dit levenswerk gebouwd. Thema’s waaraan ze werkt zijn huisjes, oorlogskinderen, engelen, veldkapelletjes, reizigers en rouwstoeten.

Vergankelijkheid

De kunst van Sam is vergankelijk. De blootstelling aan de elementen zal er uiteindelijk voor zorgen dat het verval van de kunstwerken intreedt. Om te zorgen dat haar levenswerk toch bewaard blijft, is er een website gemaakt. Met de hulp van Boris Paval Conen is Mon Jardin prachtig gedocumenteerd. Voor nu en voor de toekomst.

Uitnodiging

Ook dient de fraaie website als uitnodiging om een keer te komen kijken in Omont, dat niet ver van de Belgische grens ligt. De grote tuin Mon Jardin, de kleinere tuin Champavoy en het nabijgelegen meer zijn gratis toegankelijk en dagelijks te bezoeken. Wat ons betreft een inspirerend uitje!

Mon Jardin
Voie (rue) de Sauville
08430 Omont
Frankrijk

Mon Jardin
Veldkapelletje
Mon Jardin
Rouwstoet
Mon Jardin
Oorlogskind
Mon Jardin
Huisjes
Mon Jardin
Mon Jardin
Mon Jardin
Engel
Mon Jardin
Reizigers
Mon Jardin
Sam en Hans