In vier stappen naar een droomtuin

droomtuin

Of je nu net je eerste huis betrokken hebt of al jaren op dezelfde plek woont: eens komt de tijd dat je werk wilt gaan maken van je tuin. Meestal besteden we namelijk eerst al ons geld aan de woning zelf. Een nieuwe keuken, alles gestuukt en geschilderd en misschien nog een dakkapel inclusief zonnepanelen. Maar als de eerste rust is ingedaald, gaan we langzaam maar zeker toch ook verlangen naar een heerlijke plek om te kunnen ontspannen in de tuin. Alleen: hoe pak je dat aan? Hier leggen we het je in vier heldere stappen uit.

1.    Neem de situatie op

Voor je gaat beginnen aan het restylen van je tuin, is het slim om eerst goed te kijken naar wat je tuin nu te bieden heeft. En wat je er wel praktisch en mooi aan vindt en ook zeker wat vooral niet. Misschien dat je die tegels helemaal niet meer mooi vindt, maar de plek van het terras zelf wel ideaal. Als je het echt helemaal beu bent, kun je er ook voor kiezen om juist te gaan voor een volledige make-over en vanaf nul weer te beginnen met opbouwen.

2.    Maak een plan

De volgende stap is om te bepalen hoe je je toekomstige tuin wilt indelen en vormgeven. Als je er een beetje kijk op hebt, kun je dit prima zelf doen. Zeker als je gebruikmaakt van een praktische app om ideeën op te doen. Maar je hebt ook de mogelijkheid om er een professionele tuinontwerper op te zetten. Misschien dat hij of zij met net iets andere ideeën komt dan waar je zelf aan zou denken. Het uiteindelijke plan vormt dan de basis voor wat er allemaal aangeschaft en gedaan moet worden. Zoals je leest bij stap 3.

3.    Koop alle benodigdheden

Heb je inderdaad een tuinontwerper, tuinarchitect of hoveniersbedrijf ingeschakeld voor je tuin? Dan is de kans groot dat zij alle inkopen voor hun rekening nemen. Ben je juist zelf de ontwerper van je tuin, dan is het nu zaak om de juiste bloemen, planten en tuininrichting aan te gaan schaffen. Breng daarvoor een bezoek aan een of meerdere tuincentra. Je kunt natuurlijk ook gewoon online planten kopen bij een professionele bloemen- en plantenwebsite. Het is maar net waar je voorkeuren liggen bij de aanschaf van je nieuwste tuinaankleding.

4.    Begin met tuinieren (of laat dat doen)

Tja, en als je dan alles aangeschaft hebt, gaat het echte werken beginnen. Nu komt het vooral aan op hard werken. Maar je weet waar je het allemaal voor doet: een schitterende tuin om heerlijk in te kunnen ontspannen. Heb je zelf niet zo’n groene vingers of maak je je handen liever niet vies met al die aarde: ook voor deze werkzaamheden kun je professionals inschakelen.