Jongeren die voor de jihad afreizen naar Syrië. We hebben er allemaal over gehoord en gelezen, maar er zijn er maar weinig die de verhalen erachter kennen. Filmmaker Mijke de Jong en scenarist Jan Eilander verdiepten zich in de materie met de indrukwekkende film Layla M. als gevolg.
Layla is een Marokkaans meisje zoals zovelen. Ze woont in Amsterdam, doet het goed op het VWO, woont in een stabiel gezin, maar worstelt met haar identiteit. In het geval van Layla uit zich dat vooral in frustratie. In de eerste scène van de film maakt ze zich vreselijk kwaad over een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd waarin zij moet vlaggen. Terwijl ze boos van het veld loopt, spreekt een meisje langs de kant van het veld haar aan. Ze nodigt “zuster” Layla uit om een langs te komen voor een gesprek.
Geloof en identiteit
In een troosteloze flat driehoog achter ontmoet Layla een groep vrome jongeren die haar alles vertellen over het geloof en haar identiteit. Layla krijgt het gevoel dat ze zich hier thuis voelt en dat deze mensen haar wel begrijpen. Het gevolg hiervan is dat Layla zich stevig vastklampt aan de islam en de rest verwaarloost.
De avonden zijn niet meer voor televisie, Facebook of huiswerk, maar voor het uit het hoofd leren van koranverzen en het chatten met andere vrome moslims. Tijdens deze chatsessies leert ze Abdel kennen. Al snel weet hij haar over te halen om vervolgstappen te nemen. Haar verhaal raakt hier in een stroomversnelling. Je ziet Layla radicaliseren en Abdel zijn ware gezicht tonen. Zeker wanneer de twee op reis gaan…
Met Layla M. hebben Mijke de Jong en Jan Eilander een portret gemaakt van een wereld die wij niet goed kennen of niet begrijpen, maar die wel degelijk bestaat en waarvan deze film een indrukwekkend beeld geeft.
Ik zag de film Layla M. op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden waar regisseur Mijke de Jong de Award for Special Contribution to Northern Cinema in ontvangst mocht nemen. Sinds een aantal jaren wordt deze speciale award van het Noordelijk Film Festival uitgereikt om een filmmaker of acteur in de spotlight te zetten vanwege zijn of haar bijzondere bijdrage aan de Noordelijke cinema. Het festival is zeker een reden om voor naar Friesland af te reizen.