9 tips voor bijzonder Leeuwarden

Waag Leeuwarden

Als je op zoek bent naar een leuke bestemming voor een dagje uit of weekendje weg dan moet je eens aan denken aan Leeuwarden. In de hoofdstad van Friesland is veel te doen en te beleven. Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet.

Rondvaart in een praam

Meestal loop ik met een grote boog om te toeristische dingen heen, maar een rondvaart is echt een goede manier om een stad te ontdekken. In Leeuwarden doe je dat aan boord van een praam. In dit platte schip vaar je onder leiding van een gids over de riviertjes die door de oude binnenstad stromen en je pakt ook een deel van de singel mee. Onderweg krijg je alles te horen over de geschiedenis van Leeuwarden, beroemde gebouwen en bekende inwoners van de stad. Bovendien zie je de stad van een heel andere kant en kun je even lekker uitrusten.

Meer informatie kun je vinden op de website van Stichting Praamvaren.

Leeuwarden

Friese Food Tour

Een andere manier om de stad goed te leren kennen is de Friese Food Tour van We Are Grutsk. Deze wandeltocht neemt je mee langs alle culinaire hoogtepunten van de stad. Zo kom je langs een slager die worsten maakt met zowel vis als vlees erin, ontdek je de lekkerste bakkers en kaaswinkels van de stad en kun je echt Friese Beerenburger proeven. Onderweg kom je ook langs heel veel andere interessante punten in de stad.

Oldehove

Het beroemdste gebouw van Leeuwarden is de Oldehove. Op de oudste plek van de stad staat een toren waarvan de bouw in de 16e eeuw niet helemaal vlekkeloos verliep. Het had de trots van de stad moeten worden, maar tijdens de bouw bleek de grond onder de toren te verzakken waardoor deze scheef kwam te staan. In een poging om er het beste van te maken zijn vreemde ingrepen gedaan waardoor de Oldehove niet alleen scheef, maar ook krom is.

Oldenhove leeuwarden

Van een lelijk gedrocht is echter geen sprake. De Oldenhove heeft juist veel charme en is enorm fotogeniek. Je kunt er ook naar binnen en naar boven. Neem voor het eerste stuk de prachtige glazen lift en klim dan door het nauwe trappenhuis verder naar boven. Bovenop de toren krijg je als beloning een prachtig uitzicht over Leeuwarden en omgeving. Bij helder weer kun je een aantal van de Waddeneilanden zien. Wie lef heeft stapt in het glazen platform dat uitsteekt boven de toren.

Fries Museum

Middenin de stad staat het moderne gebouw van het Fries Museum. Het museum heeft een aantal exposities over de rijke geschiedenis van Friesland. Deze exposities vallen op vanwege de mooie aankleding met veel multimedia en interactiviteit. Dus geen saaie vitrines met oude voorwerpen, maar zalen waarin heel veel te zien en te doen is.

Het Fries Museum mixt heel goed oud en nieuw en heeft dus naast oude gebruiksvoorwerpen ook moderne kunst. In het gebouw zit ook het Fries Verzetsmuseum en een Filmhuis. Verder beschikt het gebouw over een mooie winkel en een prima restaurant.

Week van de Smaak

Van 11 tot 20 september is het Week van de Smaak in Leeuwarden. Met onder ander het foodfestival Ljouwert Culinair op het plein bij de Oldehove en een groot openluchtdiner waarbij 1000 mensen kunnen aanschuiven. Leeuwarden en Friesland hebben veel te bieden op culinair gebied en is deze week is het makkelijker dan ooit om dat allemaal te ontdekken.

Kleine Kerkstraat

Als je de Friese Food Tour volgt dan komt deze straat uitgebreid aan bod, maar mocht je besluiten de tour niet te volgen dan wil ik je nog even wijzen op de Kleine Kerkstraat. Deze straat is al meerdere keren verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Hier geen grote landelijke of internationale ketens die je in ieder stadscentrum van Nederland ziet, maar mooie winkels van lokale ondernemers. Vooral smulpapen en liefhebbers van design komen hier aan hun trekken.

Restaurant élevé

Het beste restaurant van Leeuwarden heet élevé. Het met een Michelinster bekroonde restaurant is te vinden op de 11e etage van een modern gebouw net buiten het centrum. Het uitzicht is echt fantastisch evenals het eten. Chef de cuisine Gilbert van der Heide gebruikt veel verse streekproducten en maakt hiervan gerechten van internationale klasse. Voor 55 euro kun je al genieten van een 4-gangen menu.

goed uit eten in Leeuwarden

Je kunt ook kiezen voor het aangrenzende le bráss waar je wat informeler kunt eten met ook een heel mooi uitzicht. Hier eet je al een dagschotel voor €19,50 en drie gangen voor €29,50. Alleen een drankje drinken kan ook. Daarvoor is er de Skybar, net als élevé en le bráss op de 11de verdieping. De Skybar staat bekend om zijn goede cocktails. Aanrader is de Fryslân Manhatten met Beerenburg, Maraschino en Cherry Brandy.

Steeg met skelet van een walvis

Als je in de stad bent moet je ook zeker langs de Oude Lombardsteeg. In die smalle steeg plaatste kunstenaar Giny Vos een 60 meter lang skelet van een walvis. Een saaie steeg is hiermee in een klap een bijzonder kunstwerk geworden. Ga ook vooral ’s avonds kijken als het skelet verlicht is door tientallen LED-lampen. De binnenstad van Leeuwarden is ’s avonds sowieso erg fotogeniek vanwege de blauwe verlichting onder de bruggen van de stad.

Welcome To The Village

De laatste tip is er eentje die maar één weekend per jaar geldig is. Popfestival Welcome To The Village is een van de best bewaarde geheimen in het Nederlands festivallandschap. WTTV heeft alles wat een goed festival moet hebben: grote headliners (dit jaar bijvoorbeeld dEUS en Typhoon), de betere indie (dit jaar Blood Red Shoes, Villagers en The Pains of Being Pure at Heart), de beste alternatieve bands van Nederland (PAUW, Alamo Race Track, DeWolff) en heel veel beginnende bands om te ontdekken.

Wat Welcome To The Village anders maakt dan andere festivals is de mooie natuur, de ruimte, de goede voorzieningen (heel goed eten en een ruime biergarten) en zeer relaxte sfeer. Vooral dat laatste viel me direct op. Ik ben dit jaar maar 1 dag geweest, maar ga volgend jaar zeker een vol weekend naar dit festival.