Muziektips voor het weekend (deel 139)

Jockstrap
Jockstrap. Foto: Eddie Whelan

Het is inmiddels december. Het aantal nieuwe releases is heel beperkt, dus beginnen we met terugblikken. Onze eigen terugblik komt pas aan het einde van de maand, want je weet immers nooit wat er allemaal in een maand nog kan gebeuren. Tot die tijd delen we een aantal jaaroverzichten van collega-websites die we qua muziekredactie hoog hebben zitten.

Quietus Albums Of The Year 2022

Quietus Albums Of The Year 2022
Afbeelding: Lisa Cradduck voor The Quietus

Een van die sites is The Quietus. Ook zij opereren net als Mixed Grill onafhankelijk van een grote uitgever en zorgen voor een frisse en liefdevolle kijk op de muziekwereld. Maar liefst 100 albums zijn opgenomen in hun jaaroverzicht. Deze begint bij Autopsy op een eervolle plaats 100 en eindigt bij een terechte eerste plek voor Jockstrap.

Bekijk de hele lijst en luister naar alle 100 albums op de site van The Quietus.

Primavera Sound 2023

Primavera 2023

We willen deze week ook alvast vooruitblikken naar 2023, want de line-up van festival Primavera Sound is weer om te smullen. Zelfs de acts die in de kleinste letters zijn geschreven zijn de moeite waard. Je kunt kiezen uit Barcelona of Madrid, maar je kunt ook kiezen voor beide steden. Er komt ook een editie in Porto, maar daarvan is de line-up op dit moment niet van bekend.

DOMi & JD Beck met Mac DeMarco

https://youtu.be/OTP2ztgR0V8

Een van onze favoriete jazzalbums van 2022 is die van het jonge duo DOMi & JD Beck. Heel knap maken ze best complexe jazz toegankelijk voor een groot publiek. Samen met Mac DeMarco waren ze te gast in de show van Jimmy Fallon. De combinatie van Mac DeMarco en jazz pakt op bijzondere wijze heel goed uit.

Metallica

Metallica heeft grootste plannen voor 2023. Op 14 april komt het nieuwe album 72 Seasons uit. Daarvan is Lux Æterna de eerste single. Ook gaat de band op tournee, die naar onze mening veel te ingewikkeld in elkaar zit. Zo moet je kaartjes voor twee avonden kopen. Het idee is dat ze dan lekker veel verschillende nummers kunnen spelen, maar tegelijkertijd is het voor veel fans ook gewoon heel duur. Los van mensen die maar op 1 dag kunnen vanwege werk of oppas. Een leuk idee, dat in praktijk niet goed uitpakt. Bovendien spelen ze in Nederland in de ArenA. Dit stadion is berucht vanwege het slechte geluid.