Recensie: Men in Black 3

will smithtommy lee jones

Verwacht niet dat de derde Men in Black-film je leven zal veranderen. In lijn met het tweede deel bevat de film, die vanaf 23 mei te zien is in de bioscoop, een onzinnig verhaal, geforceerd acteerwerk en zijn er idiote bijrollen.

Nou komt dat nog wel overeen met de verwachtingen. Dat is toch hersenloos genieten van flauwe humor en ongeloofwaardige actie. Zelfs met die criteria blijft Men in Black 3 – Back in Time een middelmatige film. De openingsminuten worden zonder enige twijfel gestolen door Nicole Scherzinger. Zij weet met weinig tekst, nul diepgang – tong van de slechterik uitgezonderd – en gehuld in een strak lederen pakje de film een bitterzoete start te geven.

jemaine clement

Helaas draait het de rest van de film om Boris the Animal die na veertig jaar ontsnapt uit de gevangenis. Hij komt van een vreemde planeet, heeft insectachtige neigingen en is geen vriend van aardbewoners. Boris – ‘It’s just Boris!’ – wil agent K (Tommy Lee Jones) vermoorden en voorkomen dat K de linkerarm van Boris eraf heeft geschoten. Hé, verleden-tegenwoordigde-tijd, dat kan maar een ding betekenen: Boris gaat ‘Back in Time’, terug naar het jaar 1969! Gelukkig maakt agent J (Will Smith) ook de tijdreis om te proberen de jonge K (Josh Brolin) en de wereld te redden van de dood. Spannend hoor.

MiB3 biedt voor een komedie te weinig en het bevat qua actie geen verrassende dingen. Je weet het op een gegeven moment gewoon wel. De sprong naar het verleden wordt nog leuk weergegeven, daarna volgt een simpele actiefilm met niet eens zoveel aandacht voor het buitenaardse. Alle actieclichés worden voorgeschoteld en als op het eind nog even een poging wordt gedaan een diepere emotionele laag te bereiken, tja….

tommy lee jones

Prijzen zal de film dus niet winnen of het moet een MTV Movie Award zijn voor meest romantische scene. Het zinnetje ‘You complete me!’ – uitgesproken door beestige Boris over zijn krabachtig hulpje – krijgt door deze film wel een hele nieuwe dimensie. Speciale vermelding verdient overigens een presidentiële chocolademelkgrap. Heel even wordt het niveau van de film mijlenver overstegen. Het is helaas een zeldzaam hoogtepunt.

De producers zullen maling hebben aan de kritieken. De film wordt ongetwijfeld net als de eerste twee delen een kassucces. Dus op naar ‘MiB4: parallel alien universes’ of verzin maar iets geks.

Tom Gibcus