Recensie: Sang Young Park – Liefde in de grote stad

Liefde in de grote stad

Na het succes van K-pop en Koreaanse series als Squid Game is nu het perfecte moment aangebroken om de Koreaanse hedendaagse literatuur te ontdekken. Hiervan bestaat geen beter voorbeeld dan Liefde in de grote stad van Sang Young Park.

In eigen land is dit boek een van de grootste hits van de laatste jaren en nu lijkt het succes zich door te trekken naar Europa en de VS. Na het lezen van dit boek kun je niet anders concluderen dan dat dit geheel terecht is. Als geen ander weet Sang Young Park de liefde in al zijn facetten op prachtige wijze te omschrijven. Niet alleen de mooie, romantische kant komt aan bod, maar ook liefdesverdriet, sleur en liefdeloze seks.

Serieuze weg

Centraal in het boek staat de jonge Young die opgroeit in Seoul met zijn zieke moeder. Hij heeft het talent om een literaire sensatie te worden, maar houdt zich liever bezig met uitgaan, vluchtige seks (met vreemden) en zijn liefdesperikelen bespreken met zijn beste vriendin Jaehie. Als zij een serieuze weg inslaat (studie, goede baan, huwelijk) in haar leven blijft Young alleen achter. Er rest hem niets anders om zelf op zoek te gaan naar echte liefde.

Als je naar de grote lijnen kijkt dan lijkt er niet zo veel te gebeuren in dit boek, maar het zijn juist de details die Liefde in de grote stad zo goed maken. Sang Young Park is een meester in het oproepen van sfeer en het weergeven van dialogen en gedachten. Ondanks de culturele verschillen tussen Korea en Nederland valt er ook veel te herkennen in het boek en dan vooral in het personage Young.

Taboe

Bijzonder is dat Young een homoseksuele man is. In Korea heerst een stevig taboe op homoseksualiteit. In de zeer formele Koreaanse maatschappij is alles wat afwijkt van de norm onbespreekbaar en onzichtbaar. Voor een Europese lezer loopt dat als een rode draad door het boek. Het feit dat Young altijd op zijn hoede moet zijn en steeds smoesjes moet bedenken om zijn mannelijk gezelschap te verklaren tegenover anderen is best confronterend om te lezen.

Gelukkig staat het boek ook vol met humor. Soms hilarisch, zoals de scene waarin Young op gênante wijze zijn grote liefde Gyu-ho ontmoet, maar ook cynisch op de momenten dat het gaat om kantoorbanen of de verhouding tussen Young en zijn moeder. Liefde in de grote stad is een alomvattend boek over volwassen worden en liefde vinden. Het boek staat vol met sprankelende taal (heel mooi vertaald door Mattho Mandersloot) en prachtig beschreven personages. Laat je verrassen door Sang Young Park