Ki One is de eerste serieuze whisky uit Korea

Ki One is de eerste serieuze whisky uit Korea

Avontuurlijke whiskydrinkers weten dat er zeer goede whisky’s worden gemaakt in Azië. Japan is bekend, maar ook Taiwan met Kavalan en India (Amrut) zijn goede voorbeelden. Sinds kort mag Zuid-Korea zich aan deze lijst toevoegen dankzij de lancering van Ki One.

Ki One is een single malt whisky van Three Societies Distillery, de eerste distilleerderij in Zuid-Korea die op hoogwaardige wijze interessante whisky’s produceert. Met de Ki One willen de makers een stuk markt veroveren in de VS en Taiwan, Japan, Singapore en Hong Kong in Azië, maar vooral ook in eigen land.

Later zal er ook aan Europa worden gedacht, maar omdat de oplages klein zijn, ligt de focus eerst ergens anders. De kans is echter groot dat dit soort interessante single malts via de import toch ons land bereiken. De eerste oplage van de Ki One is de zogenaamde Tiger Edition, vernoemd naar het nationale dier in Zuid Korea: de tijger. Er worden slechts 1506 flessen gemaakt, waarvan er 500 voor de lokale markt zijn.

Eenhoorn en adelaar

Later zullen er edities volgen die zijn vernoemd naar de eenhoorn en de adelaar. Deze zullen langer op Amerikaans eiken hebben gelegen dan de tijger. Wie alle drie de edities te pakken krijgt, kan dan mooi de verschillen door het rijpingsproces proeven. Intussen zijn ze bij Three Societies Distillery ook al aan het kijken naar de toekomst. Oprichter en CEO Bryan Do hoopt dat het gaat lukken om een echt Koreaanse whisky van hoge kwaliteit te maken.

De naam Ki One staat zowel voor hoop als voor begin, een naam die dus goed past bij een nieuw merk. De smaak van de Tiger Edition laat zich omschrijven als veel vers eikenhout gecombineerd met zomers fruit, aangevuld met vanille, perzik en Oosterse kruiden. Three Societies Distillery is dus een naam in de gaten te houden. Ze hebben overigens ook een gin met de naam Jung One. Deze is gemaakt met typisch Koreaanse ingrediënten als shiso-bladeren, sansho-peper, ginsengwortel en handgeplukte dennenaalden.

Ki One is de eerste serieuze whisky uit Korea

Ki One is de eerste serieuze whisky uit Korea