De pubertijd is een periode in je leven waarin je veel nieuwe ontdekkingen doet. Je ouders laten je langzaam los en hormonen tasten zo nu en dan je gezond verstand aan. De hoofdpersoon in Zalig Uiteinde heet Olaf Huncke en zit midden in die periode. Schrijver Viktor Frölke laat de lezer meekijken in de gedachten van Olaf.
De tijd en plaats van het verhaal is Eindhoven in de jaren 80. Olaf is de jongste uit een groot gezin. De dominante broers, de labiele moeder en afwezige vader maken allemaal Olaf toe wie hij is. Maar de meeste invloed op zijn leven en keuzes is afkomstig van de ontluikende verliefdheid en seksualiteit. De eerste experimenten zijn nog samen met zijn beste vriend Ferdinand, maar al snel verplaatst Olaf’s interesse naar Céline, de zus van zijn vriend. Of het ondanks Olaf’s pogingen gaat lukken om haar aan de haak te slaan is een vraag die de lezer tot het einde van het boek zal bezig houden.
Liefde maakt blind
Natuurlijk wil de lezer weten hoe het afloopt, maar eigenlijk is dat verhaal ondergeschikt aan de sfeer die Frölke weet te scheppen. Hij zet heel herkenbaar neer hoe het is om in die tijd op te groeien. Vooral het veelvuldig noemen van de muziek waar de personages luisteren en de kleding die ze dragen is erg leuk om te lezen, maar het meest kleurrijk is Olaf zelf. We hebben allemaal wel eens iets gedaan in de pubertijd wat niet zo handig is, maar Olaf raakt wel heel makkelijk in de problemen. Liefde maakt in dit geval zeker blind. Hij komt op die manier veelvuldig in de problemen. Gelukkig lopen de voorvallen redelijk goed af, zodat Olaf stug door kan gaan in zijn pogingen om Céline te veroveren.
Zalig Uiteinde was een genot om te lezen. Vooral vanwege de manier waar Viktor Frölke sfeer en setting neer weet te zetten. Olaf Huncke is aandoenlijke hoofdrolspeler waarin veel lezers stiekem iets van zichzelf in zullen herkennen. De manier waarop de schrijver de gedachten van een hormonaal zwaar beïnvloede puber weet te verwoorden getuigt van vakmanschap.