Ervaar rust tijdens de drukke Dutch Design Week

The Student Hotel Eindhoven - Dutch Design Week
The Student Hotel Eindhoven (foto: Maarten Coolen)

In Eindhoven vindt momenteel de jaarlijkse Dutch Design Week plaats. Op 100 plekken in de stad kun je nog t/m 29 oktober genieten van het werk van vele (inter)nationale designers. Ook The Student Hotel Eindhoven doet mee als locatie en heeft een verrassende expo geïnstalleerd.

In het hoge gebouw van The Student Hotel, direct naast het centraal station van Eindhoven, wordt Contemplation Spaces gepresenteerd. Dit is een tentoonstelling vol ervaringsruimtes. In deze zogeheten Experiental Spaces worden alle zintuigen geprikkeld. Contemplation Spaces laat je kunst, design, geur, geluid en zelfs tast ervaren. De nadruk bij deze laagdrempelige installatie ligt op het belang van rust en zelfreflectie in de hectische moderne maatschappij.

Installatie door het hele gebouw

De expo is opgezet door art director, conceptontwikkelaar en curator Justine Kontou en voor de uitvoering ervan werkte ze samen met architect Lex Hildenbrant, psychologe Florijn Vriend en bijna twintig designers en kunstenaars. Je vindt de expo door het hele gebouw heen: van de lobby beneden tot een hotelkamer op de 24ste verdieping. Bezoekers kunnen, zoals gezegd, ervaringsruimtes betreden en worden dan onderworpen aan een reeks van zintuiglijke prikkels. Hierbij ervaren ze vervolgens de stress-reducerende effecten van kunst en design.

Verschillende ruimtes

De ruimtes zijn zo ontworpen dat alle zintuigen worden aangesproken, geen eentje blijft ongeprikkeld. Bezoekers maken kennis met verschillende texturen, licht- en schaduwpatronen en interactieve objecten. Zo heb je bijvoorbeeld een audiocompositie die speciaal voor deze tentoonstelling is ontworpen door Sizzer Amsterdam, in samenwerking met studenten van de Universiteit van Amsterdam.

Reduceren van stress

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kunst, licht en geluid een krachtig stress-verminderend potentieel hebben. Organische patronen en natuurlijke elementen stimuleren een ontspannen gemoedstoestand. In het geval van deze tentoonstelling vormden water en de zee een belangrijke inspiratiebron.

Experiment in ontwikkeling

Contemplation Spaces is ontstaan als experiment. Als aandachtspunt heeft het de psychologische uitdagingen die we ervaren als gevolg van het razendsnelle tempo dat het moderne leven met zich meebrengt. Bezoekers worden uitgedaagd om de ruimtes te ontdekken waarin ze hun geest kunnen kalmeren. Hier hoeven ze even helemaal niets, waardoor het bewustzijn wordt opgefrist en hernieuwd.

Tijdens de hele Dutch Design Week wordt er informatie verzameld van bezoekers over hun ervaringen met Contemplation Spaces. Hun feedback wordt namelijk gebruikt om het concept te kunnen finetunen. Wie weet wordt het in de toekomst dan gebruikt op plekken als kantoor, hotels en residenties.

Deelnemende ontwerpers, artiesten en experts aan Contemplation Spaces zijn: Albert Lieuwe, Aliki van der Kruijs, Alissa + Nienke, Charlotte Jonckheer, Commonplace Studio, Enrichers, FaberExposize, Florijn Vriend, Justine Kontou, Lensvelt x Caroline Prisse, Lensvelt x Joep van Lieshout, Lex Hildenbrant, Nacho Carbonell, OS & OOS, Pleuni Buyink, SIZZER Amsterdam, Studio van Broekhoven, Studio Sabine Marcelis, Studio Sybrandy, Studio Thier & van Daalen en Teresa van Dongen.

Dutch Design Week Eindhoven duurt nog t/m zondag 29 oktober 2017.

The Student Hotel
Stationsweg 1
Eindhoven

Contemplation Spaces - Dutch Design Week
Contemplation Spaces – Commonplace Studio
Contemplation Spaces - Dutch Design Week
Contemplation Spaces – Studio van Broekhoven
Contemplation Spaces - Dutch Design Week
Contemplation Spaces – Lex Hildenbrant

Foto’s: Justine Kontou