citizenM en Groos: trots op Rotterdam

Rotterdams design

Afgelopen weekend stond de hoofdstedelijke binnenstad helemaal in het teken van design. Nationale en internationale ontwerpers, zowel gevestigd als nieuw talent, konden tijdens de tiende editie van Elle Inside Design Amsterdam weer laten zien wat ze in huis hebben.

Op ruim honderd adressen waren exposities te bezoeken. Op een aantal van deze plekken stond ook een andere stad in de belangstelling: Rotterdam. Aan de Herengracht bijvoorbeeld. Daar was in de Spaces een showcase te zien van de Rotterdamse winkel Groos. Het woord groos is eigenlijk een beetje vergeten. Het is de Oudhollandse variant van: (ape)trots. Bij Groos zijn ze namelijk erg trots op alle producten die ze verkopen. Alles is namelijk bedacht en geproduceerd in hun geliefde Rotterdam! We zagen een expositie waar we hebberig van werden. Prachtige spullen waarvan er een paar meteen tot favoriet van de redactie zijn gebombardeerd.

Rotterdams design

Om te beginnen de spiegels van ontwerpers David Derksen en Lex Pott. Deze spiegels zijn opgebouwd uit allerlei tinten zilver. Zoals iedereen wel weet oxideert in de loop der jaren het zilver aan de achterkant van het spiegelglas, omdat het reageert op zuurstof. Dit oxidatieproces hebben de ontwerpers versneld door het gebruik van zwavel. Hierdoor ontstaan verschillende kleuren. Ontwerper David Derksen is trouwens ook bekend van de opvallende koperen lampen die steeds vaker terugkomen op designsites en interieurtijdschriften.

Verder viel ons oog op de sieraden van Martine Viergever. Zij maakt zilveren en gouden juwelen van alledaagse producten als elastiekjes, haarspeldjes, pendoppen, broodclips en ontluchtingssleutels voor de verwarming. Zeer origineel.

Rotterdams design

Een andere eyecatcher was de lamp The Lightweight van Nightshop. Deze lamp heeft de vorm van een dumbbell, ja zo’n ding uit de sportschool, en is geïnspireerd op de ronde lampen van Chinees rijstpapier. Het materiaal is echter PVC en het geheel wordt bij elkaar gehouden door gekleurde draden. The Lightweight is vrij groot en daarom dus extra opvallend in menig interieur. Leuk!

Rotterdams design

De expositie van Groos en alle Rotterdamse producten werd mogelijk gemaakt door CitizenM. Deze hotelketen gaat namelijk eind dit jaar een hotel openen in Rotterdam. Het gebouw zal verrijzen in het centrum aan het Gelderseplein. Dit is vlakbij de Oude Haven, het Witte Huis (de eerste wolkenkrabber van Nederland), de bekende kubuswoningen en station Blaak. Deze buurt wordt opgeknapt en is in opkomst als een vernieuwende wijk van Rotterdam.

CitizenM staat bekend als hotelketen van betaalbare luxe en design. De kamers hebben een kamerbreed raam waardoor er veel licht en een goed uitzicht is. In de kamers staat verder een groot heerlijk bed en er zijn belangrijke zaken aanwezig als Wi-Fi, een regendouche, mooie meubels van Vitra en een eigen kluis. De hotellobby is altijd voorzien van designmeubels ontworpen door het beroemde duo Charles & Ray Eames. Bovendien liggen er fijne koffietafelboeken, hangen er LED-televisies, kun je er cocktails drinken en is er veel plek ingericht voor kunstwerken. Precies het soort hotel dat thuishoort in steden als Amsterdam, Londen, Glasgow en binnenkort ook Parijs, New York en Rotterdam.

De link tussen Groos en Citizen M is niet alleen de stad Rotterdam, maar ook de liefde voor design. De spullen die Groos aanbiedt zouden zeker niet misstaan in de hotels van Citizen M.

Charlotte van Meggelen