Review – Fairphone 3+

Review – Fairphone 3+

Als tech editor heb ik vaak te maken met de meest bleeding edge technologie – het is zelfs mijn passie, anders zat ik hier niet. Toch bestaat de telefoonmarkt niet alleen uit de tech savyy personen die altijd het nieuwste moeten hebben en bestaan hier alternatieven voor. Zelfs alternatieven waar de wereld een stukje beter van wordt; zoals Nederlands trots Fairphone.

Het toestel dat ik in mijn handen heb, is het meest recente wapenfeit dat verdacht veel wegheeft van de Fairphone 3, die afgelopen jaar verscheen. De Fairphone 3+ is dan ook geen radicale stap in een nieuwe richting, maar eerder een kleine upgrade op de onderdelen die een stapje beter konden; de camera’s en de audio. Dit is ook de reden dat niet alleen de volledige 3+ als toestel wordt aangeboden, maar je als Fairphone 3-gebruiker ook enkel deze twee modules kunt aanschaffen. Het resultaat is een lagere prijs en een gereduceerde impact op het milieu.

Het toestel voor de idealist

Fairphone zet zich er namelijk niet alleen toe om de materialen te vergroenen, door bijvoorbeeld voor 40% gerecycled plastic te gebruiken in de covers, maar ook door bij te dragen aan betere werkomstandigheden voor de mensen die de grondstoffen aanleveren. Wanneer dit je interesse heeft, kan ik je zeker aanraden om eens een blik te werpen op hun website voor alle geweldige initiatieven die zij gestart zijn om van deze wereld een betere plek te maken. In essentie komt het er daarnaast op neer dat we langer met ons toestel moeten doen, zodat minder grondstoffen ingezet hoeven te worden en we onze carbon footprint verkleinen.

Een sterk punt in deze strijd voor een langer leven van het toestel is door te zorgen dat het toestel gemakkelijk te repareren valt. Hoeveel toestellen hebben we allemaal niet weggegooid, opgeborgen in een lade of in het beste geval ingeleverd voor recycling? De Fairphone 3+ komt net als zijn voorganger met een kleine schroevendraaier, waarmee ieder onderdeel van de telefoon te vervangen is. Zonder voorkennis, zonder technische know-how. Kun je schroeven los draaien en een YouTube-video volgen? Dan kun jij een camera-module of volledig scherm vervangen van de Fairphone. Er wordt geen gebruik gemaakt van lijm, alles klikt en schroeft netjes in elkaar en gaf me plezier om volledig uit elkaar te halen – als iemand met twee linkerhanden als het op dit soort dingen aankomt. De boodschap van Fairphone is hiermee sterk. Ze hebben een duidelijke visie en een product dat perfect brengt wat het belooft. Zo vind je bijvoorbeeld ook geen oplader in de doos, gezien je er daar waarschijnlijk nog drie van hebt liggen.

De looks

De keerzijde daarvan is dat je niet de meest luxe telefoon op tafel legt, al kan de Fairphone natuurlijk wel een aardige conversatie starten. Het design is hoekig met afgestompte randen en voelt vrij dik en gewichtig aan. Voorop het toestel vinden we een 5,65 inch Full HD LED scherm, wat niet de kleurintensiteit van een AMOLED scherm haalt, maar tegelijkertijd ook niet zoveel van de 3040 mAh batterij vraagt. In de zwarte omlijsting vinden we bovenin de nieuwe 16 MP selfiecamera en de speaker. Aan de achterzijde vinden we een enkele 48 MP camera met flits en de vingerprintscanner. Deze laatste achterop het toestel plaatsen heeft nog altijd mijn voorkeur over deze onder het glas, al zit hij op de Fairphone 3+ dergelijk hoog dat ik mijn grip moet aanpassen om hem te gebruiken. Wat lager naar het midden had beter gevoeld en was de natuurlijke plek geweest waar mijn vinger rust. Het gevoel van de Fairphone 3+ is door de afneembare achterzijde ook wat plastic en meer krakerig dan de solidbodies die gewend zijn. Ook moest ik wennen aan het feit dat alle knoppen aan de linkerzijde zitten. Hoewel zeker onderscheidend, kon ik er moeilijk aan wennen dat de powerknop, welke je veel gebruikt, niet zat waar ik hem verwachtte.

Lang leven kan een uitdaging worden

Onder de motorkap vinden we de Snapdragon 632 en 4 GB aan RAM, wat ver achter de specificaties van de gemiddelde telefoon van nu ligt. Zeker in diens prijsklasse van EUR 469 zijn er absoluut toestellen met snellere processoren, meer geheugen en mooiere schermen te vinden. Om eerlijk te zijn, bemerk je dit in de prestaties van toestel zeker. Enkel al navigerend door Android 10, bij het openen van de camera of het scrollen door twitter voelt alles wat trager aan. Gezien de modulaire aard van het toestel (de camera’s kunnen in een EUR 70 bundel gekocht worden) zou je verwachten dat een RAM of processor upgrade haalbaar is. In de Q&A met Wayne Huang, Fairphone’s VP of Product Operations, kwam echter naar voren dat hier geen plannen voor zijn. Dit is zonde, zeker wanneer je bedenkt dat de vraag is om meerdere jaren met het toestel te doen. Het rekensommetje van het beperken van de carbon footprint tot wel 42% over zeven jaar is heel mooi, maar ik voorzie dat een toestel als dit qua prestaties dan niet meer zal kunnen meekomen.

Nieuwe camera’s

De nieuwe camera’s zijn daarentegen wel ruim voldoende wanneer we ze erbij pakken. Zeker in goed licht, maken ze mooie foto’s met een kleurtoon die dichtbij de natuur staat. Hier geen zwaar oververzadigde plaatjes zoals Samsung maakt, maar mooie foto’s welke met HDR+ iets opgewaardeerd worden. Het lukte met gemak om details vast te leggen en ook de automatische portret functionaliteit, waarbij de achtergrond wazig wordt, levert mooie foto’s op omdat deze door de hoge kwaliteit fotolens komt. Het is knap om te zien wat Fairphone kan doen met een enkele lens en doet je afvragen hoe lang telefoonmakers het nog nodig achten om 4 lenzen in een camera te steken.

Conclusie

De Fairphone 3+ is een kleine upgrade van het vorige toestel en als de telefoon die langer mee moet gaan is het de vraag of het genoeg is. Het bedrijf zelf heeft een sterke visie en maakt deze waar door een hoop mooie dingen te doen voor een eerlijkere telefoon en daarom is de Fairphone 3+ vooral een toestel voor de idealist.

Sander Noordijk

Review – Fairphone 3+