Composteerbare doodskist van ontwerper Bob Hendrikx

Composteerbare doodskist
Foto’s © Bob Hendrikx

Wie na zijn dood nog iets goeds wil doen voor de natuur kan nu kiezen voor een composteerbare doodskist. Uitvinder en biodesigner Bob Hendrikx ontwierp een kist van mycelium.

Mycelium (of zwamvlok) is het netwerk van alle draden van een schimmel. Vaak zijn die draden op zoek naar voedsel voor de rest van het organisme. Wetenschappers hebben ontdekt dat mycelium ook heel goed werkt bij het schoonmaken van vervuilde grond. Zo is er mycelium gebruikt om de grond rondom Tsjernobyl schoon te maken en gebruiken boeren het soms als natuurvriendelijk middel om de akkers gezond te krijgen.

Boost

Het is Bob Hendrikx gelukt om een doodskist van mycelium te maken. Deze noemde hij de Loop Cocoon of Levende Doodskist. Dat laatste klinkt misschien wat griezelig, maar dekt wel de lading. Een reguliere kist doet er er meer dan 10 jaar over om te ontbinden onder de grond. Deze kist doet dat in 30 tot 45 dagen en geeft de natuur bovendien een boost.

Ook het produceren van een Loop Cocoon gaat milieuvriendelijk. Een combinatie van mycelium en substraat groeit binnen een week uit tot een volledige grafkist. Hiervoor is alleen een mal nodig en verder geen aanvullende zaken, zoals licht, warmte of andere vormen van energie. Geïnteresseerden kunnen voor de Levende Doodskist terecht bij uitvaartcoöperaties CUVO en De Laatste Eer.

Composteerbare doodskist

Composteerbare doodskist

Composteerbare doodskist

Composteerbare doodskist

Composteerbare doodskist

paddos

paddo's kweken