Nike, een goed merk voor een street style-outfit

winkel van Nike
©istock.com/ tupungato

Wie niet helemaal thuis is in de modetermen en probeert te achterhalen wat de precieze definitie van street style is, loopt tegen een veelvoud van definities aan. Ergens is dat ook logisch. Een kledingstijl die z’n inspiratie haalt uit het leven op straat, moet wel veel inspiratiebronnen hebben.

Street style is een wereldwijd gedragen kledingstijl en elke wereldstad heeft hierin zijn eigen karakter. Dat heeft ertoe geleid, dat je in street style outfits veel verschillende invloeden kunt herkennen. De street style van nu is multicultureel, houdt zich niet aan grenzen en is door de grote diversiteit aan invloeden ook beslist een dynamische kledingstijl. Toch is het mogelijk om grote lijnen te zien in de verschillende uitingsvormen. Op basis van die grote lijnen kunnen fabrikanten van kleding en schoenen met hun aanbod op de vraag naar deze populaire stijl inspelen.

Nike is één van de fabrikanten die sinds jaar en dag hierin uitblinkt. Nike had al snel door dat een stoere en sportieve uitstraling naadloos past bij street style uitingen over de hele wereld. In street style kleding moet je je volkomen vrij kunnen voelen en als kledingstukken strak zitten, zijn ze vrijwel altijd gemaakt van rekbare stoffen, om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te hebben. Veel street style kleding zit uitgesproken los, soms zelfs met een baggy karakter. Het draagcomfort, de ademende stoffen die je koel houden op warme dagen en warmte vasthouden als het koud is, komen zowel in standaard sportkleding als in street style outfits voor. Omdat steeds meer mensen sportkleding ook als vrijetijdskleding zijn gaan dragen en daarbij het voorbeeld van een aantal aansprekende celebrities volgden, zijn de sportieve invloeden op street style overduidelijk aanwezig. Nike speelt hierop in door broeken, leggings, joggingkleding, shirts en caps aan te bieden die zowel in een stadscentrum als op een sportveld geheel tot hun recht komen.

Op het gebied van street style schoeisel is Nike toonaangevend en dat is eigenlijk al zo sinds eind jaren tachtig. In eerste instantie waren het met name de Amerikaanse NBA-sterren zoals Magic Johnson en Michael Jordan van wie de sportieve invloeden op street style kleding afkomstig waren. Toen Nike zijn iconische sportschoen Nike Air introduceerde, bleek dat zowel sporters als trendsetters kozen voor de kwaliteit van deze schoen. Loop je op Nike Air, dan lijkt het alsof je op wolken loopt. Dit komt door de in 1979 geïntroduceerde Air Cushioning Technology, die zorgt voor bijzonder veel draagcomfort, schokdemping en veerkracht. Precies wat je nodig hebt in een street style schoen waar je uren op wilt lopen, sporten en dansen. De oudere Nike Air-modellen en de vernieuwde Nike Air Max schoenen zijn niet meer weg te denken uit street style outfits. Gespecialiseerde webshops van street style kleding hebben de schoenen dan ook vrijwel allemaal in hun assortiment opgenomen. Zo kun je bijvoorbeeld snel je Nike Air Max kopen via DefShop en je persoonlijke street style outfit samenstellen met hun shirts, baseball caps, broeken en hoodies.