Mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag geopend

Beeld en Geluid Den Haag
Beeld en Geluid Den Haag: cartoon van Tjeerd Royaards

Onlangs is het mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag geopend. Het nieuwe museum is een vestiging van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid uit Hilversum. In de Hofstad kan iedereen nu op een speelse manier leren over de dynamiek tussen media en maatschappij.

De vaste tentoonstelling van Beeld en Geluid Den Haag gaat over het krachtenspel tussen journalistiek, macht en maatschappij. In het museum zijn burgers, politici, journalisten en mediabedrijven te zien in hun verschillende rollen. Op zowel nationaal als internationaal niveau. En op lokaal Haags niveau, want één verdieping is geheel gewijd aan Den Haag. Hagenaars en Hagenezen komen aan het woord en er is te zien hoe zij en hun stad in de media komen.

Bezoekers ervaren welke keuzes in de (nieuws) media gemaakt worden. In het compacte museum worden ze op een speelse manier wegwijs gemaakt. Er is ruimte voor een lach, maar ook voor twijfel. Beeld en Geluid Den Haag is voor bezoekers van 12 tot 100 jaar, maar er is ook een speciale kinderroute bedacht voor 8- tot 12-jarigen.

Schermtijd?

Tegenwoordig staan mediaconsumptie en schermtijd bijna gelijk aan elkaar. Daarom is er bewust voor gekozen om schermen een minder prominente plek te geven in het museum. De bezoeker wordt aangemoedigd om actief aan de slag te gaan en uitgenodigd om met anderen (of met zichzelf) te communiceren over de bevindingen.

Bij binnenkomst dienen bezoekers een belangrijke vraag over de media te beantwoorden en deze per buizenpost het pand in te sturen. Vervolgens kruipen ze in allerlei rollen: krantenkoppen maken als redacteur, een persconferentie als politicus, memes maken met #angrycat en de grens van de grap zoeken. Aan het einde van de tentoonstelling is de buizenpost gearriveerd. De grote vraag is dan of de bezoeker hetzelfde antwoord geeft als bij binnenkomst, of dat hij of zij in de tussentijd toch van mening is veranderd.

Directeur aan het woord

Tom De Smet, algemeen directeur van Beeld en Geluid Den Haag: “Ik ben heel blij dat we nu echt opengaan voor publiek. De thema’s die we behandelen, zoals fake news, framing, activisme en burgerjournalistiek zijn enorm actueel. Het museum in Hilversum wordt vernieuwd en heropent medio 2022. Het is goed dat we deze onderwerpen nu in het Haagse museum kunnen behandelen. We doen dit in de tentoonstelling maar ook door spraakmakende en diverse publieksprogrammering. Juist in deze tijd kunnen we dat niet laten liggen.”

Beeld en Geluid Den Haag
Zeestraat 82
Den Haag

Geopend: dinsdag t/m zondag: 10:00 – 17:00 uur