Review: Sony Xperia 5 III

Review Sony Xperia 5 III

Hoe kan het toch dat Sony op alle fronten zo zichtbaar is en waanzinnige techniek maakt, maar als telefoonmerk populariteit mist? Mogelijk kan de Xperia 5 III daar verandering in brengen.

We hebben hier te maken met een toestel wat alles in huis heeft om een echte flagship telefoon te zijn; de razendsnelle Snapdragon 888 die een stuk koeler draait dan de nieuwe Gen1 processoren, 8 GB werkgeheugen en 256 GB aan UFS 3.0 storage welke uit te breiden is met MicroSD/XD. Voor de GPU wordt gebruik gemaakt van de uitstekende Andreno 660 wat ervoor zorgt dat deze telefoon moeiteloos multitaskt en de meest grafisch intense games speelt.

Een unieke look

Het toestel oogt en voelt ook uniek; het is met 68mm een smaller toestel dan de eenheidsworst die smartphones geworden zijn. De hoge 1080×2050 resolutie laat het 6,1 inch OLED scherm prachtig tot zijn recht komen. Je mist geen ruimte, ik vond zelfs dat ik meer informatie kwijt kon op het kleinere scherm. Ook flitst de content voorbij met een top-of-the-line 120hz refreshrate, welke helaas niet variabel in te stellen is om batterij te besparen – wat met 30W fast charging prima is, maar niet snel als zijn concurrenten. Aan zowel de voor- als achterzijde vinden we het sterke Gorilla Glass 6 (wat een val van 1,6m moet kunnen overleven) met aluminium rails er omheen. Het geeft het toestel een gladde, fijne feel die er bovenal erg strak en zakelijk uit ziet. Wel was het wel eens moeilijk om blind te vinden wat nu de boven of de onderkant is.

Fysieke knoppen!

Aan de rechterzijde vinden we alle knoppen, waar de vingerafdruksensor onder de powerknop zit. Deze reageert snel, al had ik zelfs met meerdere scans van dezelfde duim niet altijd succes. Hierboven vind je de standaard volume rocker, maar het is eronder waar het echt interessant wordt. De Sony Xperia 5 III huist namelijk twee extra toetsen; een verzonken fysieke toets voor het oproepen van de Google Assistant en een fysiek sluiterknop voor de camera! Deze toets is zoals een fotocamera drukgevoelig waardoor je hem half kunt indrukken om te focussen en helemaal indrukt om de foto daadwerkelijk te maken. De reden hiervoor is een flinke focus op de camera’s.

Interessante camera’s

Waar andere merken rondstrooien met 48 MP, 64 MP en 100 MP camera’s, bewandelt Sony eerder de Apple route. Slechts 12 Mega Pixels telt de sensor, maar de echt nuttige cijfers bevinden zich in de aparture en de lens. Zonder al te technisch te worden laat een 1.7 aparture op de hoofdcamera waanzinnig veel licht binnen wat scherpe foto’s met een fraaie flinke depth of view. Dit is ook waar de software opties van de camera opspelen: de Xperia 5 III heeft een Bokeh slider om te bepalen hoe wazig de achtergrond is om het object van je foto naar de voorgrond te trekken. Zie de foto van mijn hond bij sloot om te zien wat ik bedoel. Interessant genoeg werkt de auto modus van deze camera ook prima in de schemer en het donker, waarbij ik een daadwerkelijke crecent moon kon fotograferen aan het begin van de avond. Veelal wordt maan fotografie met standaard opties een lichte pixelbrij wanneer je inzoomt. Maar met de Sony Xperia 5 III blijft het geheel helder en scherp.

Maar een enkele camera redt het niet in deze age van (veelal nutteloze) triple en quad camera systemen. Toch kiest Sony voor terughoudendheid door enkel de standaard opties van nu een ultra wide en een telefofoto lens te kiezen. Beiden maken gebruik van dezelfde 12 MP sensor en de ultra wide en hoofdcamera werkelijk hetzelfde voelen. De x2,9 digitale zoom en de uiteindelijke 70mm x4,4 telefoto is effectief maar zorgt wel voor wat wazige lichteffecten bij de hoge zoom niveaus. Dat Sony de camera’s serieus neemt blijkt ook uit de pro camera apps voor video en voor foto’s.

Software-ervaring

Softwarematig scoort deze Xperia ook hoog met een minimale schil over de stock Android (11 nog steeds) ervaring en geen geforceerde eigen applicaties voor dingen je al hebt. Wel komt deze telefoon standaard met wat bloatware in de vorm van onder andere een voorgeïnstalleerde Facebook app en Call of Duty Mobile. De handige sidebar, vergelijkbaar met Samsung’s oplossing laat je veel gebruikte apps makkelijk openen en heeft opties voor bundeling van dubbele applicaties. Zo open je gemakkelijk de navigatie en de muziek app naast elkaar.

Conclusie

Met flagships specs, een sterke camera met veel opties en unieke look is de Sony Xperia 5 III een zeer interessante optie. Het toestel voelt heerlijk door zijn smalle vorm en premium door het glas en zwarte finish. Het is mij dan ook een raadsel waarom ik zo weinig Sony telefoons zie “in het wild”. Sony levert kwaliteit, dost het niet teveel op (mits je meegeleverde apps negeert) en maakt werken efficiënt met de slimme software.  Bovenal is de Xperia 5 III een er uitspringende telefoon die briljant werkt.

Sander Noordijk

De volgende foto’s zijn gemaakt met de Sony Xperia 5 III:

Review Sony Xperia 5 III Review Sony Xperia 5 III Review Sony Xperia 5 III Review Sony Xperia 5 III Review Sony Xperia 5 III