Review: Kindle

Kindle

Nu het winterse weer inzet is er niets fijner dan met een goed boek op de bank te zitten, right? En misschien plannen we nog wel even een weekje weg om dit ergens anders te doen na een dag skiën of juist op een strand dichter bij de evenaar. De dagen dat we op vakanties moesten kiezen hoeveel boeken er in de koffer paste zijn gelukkig inmiddels al lang voorbij dankzij de e-reader. Deze markt wordt al jaren gedomineerd door Amazon’s Kindle en ik kon met mijn neus diep in de nieuwste uitvoering van deze fantastische e-reader duiken.

Het is moeilijk te bevatten dat de originele Kindle inmiddels alweer 15 jaar oud is doordat het beeld van e-readers inmiddels zo standaard en herkenbaar is geworden. Het was dan ook een technologische schot in de roos. E-readers maken gebruik van E-Ink wat onder het scherm een heldere vloeistof plaatst met daarin millioenen capsules die zowel zwart, als wit pigment met zich meedragen. Daaronder bevindt zich een raster wat spanning op deze capsules zet die zo een pixel wit, grijs of zwart weergeeft. Zodra de verandering heeft plaatsgevonden, dus dat de tekst of afbeelding getoond wordt, vereist het geen enkele voor van energie meer. De letters blijven zichtbaar op de scherm en daardoor kunnen deze apparaten zelfs in rust stand een boekenkaft of fraaie afbeelding weergeven. Dit zorgt voor dat e-readers een lange batterijduur hebben en al snel een logisch alternatief voor het meedragen van fysieke boeken wordt.

Compact en comfortabel

Nu we dit technieklesje achter de rug hebben kunnen we kijken naar deze nieuwste telg van de Kindle familie. Het kent een compact formaat en is met 108mm niet langer dan mijn Google Pixel 7 en met 158mm net breed genoeg om nog fijn in de hand te liggen. Het is daarbij ook de lichtste Kindle ooit met slechts 158 gram, waardoor je hem gemakkelijk meeneemt in een zak en comfortabel kunt lezen in één hand. Waar het uiteraard om draait is het 6” display wat helder is, maar ook voorzien is van een dark modus. Wil je echter in bed nog wat lezen dan heeft het een comfortabele frontlight wiens helderheid gemakkelijk aanpasbaar is. Met zijn resolutie van 300 ppi kent het display een hoge resolutie, wel drie keer het aantal pixels van de vorige generatie. Het resultaat hiervan is haarscherpe tekst en plaatjes wat een erg prettige leeservaring geeft. Over comfortabel gesproken; de achterzijde van de Kindle is iets gewelfd waardoor hij fijn in de hand ligt, maar ook met de fraaie meegezonden stoffen hoesje (apart verkrijgbaar) voelt de Kindle fijn in de hand. Deze hoes sluit mooi met magneten en plaatst de Kindle in restmode wanneer je het hoesje dichtklapt en omgekeerd wanneer je het opent. Klap het hoesje geheel om en het blijft aan de achterkant vast zitten dankzij de magneetjes en je apparaat is aan alle hoeken goed beschermd dankzij het binnenwerk.

Ervaring

Veelal wil ik vertellen over de ervaring van het gebruiken van een product voor Mixed Grill. Hoe het is om het apparaat te gebruiken in het dagelijks leven vind ik vele malen interessanter dan het maken van beslissingen op basis van specificaties. Die ervaring is echter simpelweg te beschrijven; het voelt als een hele capabele e-reader. Of je nu in de volle zon op het strand leest of op de bank in de schemer, het scherm is altijd helder af te lezen. Door de e-ink technologie voelt het ook zeer kalm aan voor je ogen, waar lezen vanaf een iPad of andere tablet vermoeit, zelfs met dark- en monochromatic modes. Deze techniek is namelijk amper veranderd over de afgelopen jaren en dus is het enkel de dienst die Amazon erom heen levert, zoals de gemakkelijk toegankelijke e-boeken winkel op de voorpagina van het apparaat, of betere hardware die de aanschaf moet verantwoorden. Naast kleiner, smaller en lichter is hij ook krachtiger en voorzien van voldoende opslag voor boeken. Wanneer je bedenkt dat een gemiddeld e-boek 2,6 MB is, kun je met gemak meer dan 6000 boeken met je meedragen. Boeken worden gekocht in de Amazon store direct op het apparaat, al kun je bestaande ePub, PDF en andere ebook formaten automatisch laten converteren en downloaden naar je Kindle via de mail. Bedraad is ook een optie en vereist geen specifieke software, wat ik erg kon waarderen. Frustrerender is dat ik geen makkelijke mogelijkheid vond om mijn gekochte Google Playstore boeken over te zetten. Er is een optie met downloaden en alle bescherming er vanaf strippen via software, maar dat druist in tegen de legaliteit waar ik juist voor koos door daar boeken te kopen.

Overzicht en gemak

Al deze vind je in je bibliotheek, waar je collecties bij elkaar kunt voegen zoals genre of per schrijver bijvoorbeeld. Boeken zijn te verbergen, wanneer je ze bijvoorbeeld al uit hebt, en worden fraai weergegeven met de kaft. Hier doorheen scrollend mis je echter wel de soepelheid die een Android of iOS gestuurde tablets wel hebben. E-Ink is niet gemaakt voor een hoge verversingssnelheid, dus wanneer je bladert schieten de pixels niet al te soepel te voorschijn. Voor zijn doel maakt dit natuurlijk totaal niet uit; het lezen van een boek betekent dat de letters moeten verschijnen en een flinke tijd blijven staan op het scherm. Het gevolg hiervan is dat de Kindle gemakkelijk vijf tot zes weken meegaat! Tijdens het lezen pas je gemakkelijk lettertype en grootte aan en vind je de bekende opties als het highlighten van tekst of om een notitie achter te laten. Uiteraard vinden we hier ook de briljante woordenboek integratie, kun je er woorden vertalen en informatie erover op Wikipedia opvragen – wat de focus op je ebook houdt en je dus niet hoeft te worden afgeleid op je telefoon.

Conclusie

Wie een e-reader zoekt komt zeer waarschijnlijk de facto al uit bij de Kindle en dat is met goede reden. Hij gaat zeer lang mee, is uitermate gemakkelijk te gebruiken, leest prettig en zit bomvol handige features. Het kopen van boeken is gemakkelijk, evenals het aanleveren van je eigen collectie via USB of e-mail. Houdt er alleen rekening mee dat er geen support is voor boeken uit de Google Playstore. Is dit geen bezwaar, dan weerhoudt niets je ervan om heerlijk in de boeken te duiken met de Kindle.

Sander Noordijk

Kindle

Kindle

Kindle